Mobiele telefoon voor 4 miljoen Nederlanders

AMSTERDAM, 8 JUNI. Een op de vier Nederlanders zal over vijf jaar in het bezit zijn van een mobiele telefoon. PTT Telecom, tot nog toe enig aanbieder van mobiele telefonie, gaat ervan uit in het jaar 2000 de helft van de dan 4 miljoen gebruikers als klant te hebben.

Die verwachting sprak J.Th.A.L. Ploegmakers, directeur Mobiele Netwerk Diensten van PTT Telecom, gisteren uit bij de presentatie van een nieuwe fax- en data-dienst voor mobiel gebruik. De dienst, operationeel per 1 juli, wordt gekoppeld aan het digitale mobiele net (GSM). Een 'data-abonnement' is zowel los (64,95 per maand) verkrijgbaar als in combinatie met de huidige spraakabonnementen.

Ploegmakers noemde gisteren de GSM-data en -faxdienst een belangrijke uitbreiding van “het mobiele kantoor”. Hij verwacht over vijf jaar zo'n 300.000 abonnees op de mobiele fax- en datadienst. Het potentieel is groter, aldus de Telecom-directeur. Volgens buitenlandse ramingen zou 20 procent van de gebruikers van een mobiele telefoon gebruik maken van fax- en datadiensten. Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië introduceren momenteel vergelijkbare diensten, hoewel die nog nergens een doorslaand commercieel succes blijken, aldus Ploegmakers.

GSM-data en -fax mikt in eerste aanleg op bezitters van een draagbare computer. Die apparatuur kan met behulp van een adapter en specifieke software aan een GSM-toestel worden gekoppeld. De mobiele data- en faxdiensten zijn nog niet in het buitenland te gebruiken. Later dit jaar zal dit telecommunicatieverkeer wel mogelijk worden met Duitsland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen.

Mobiele telefonie in Nederland heeft met de introductie van het GSM-net van PTT Telecom, een jaar geleden, volgens Ploegmakers een belangrijke impuls gekregen. De onderneming heeft inmiddels 400.000 abonnees, van wie er 125.000 GSM-gebruiker zijn. De rest maakt gebruik van de oudere analoge ATF-netten, waar de mogelijkheden beperkter zijn.

In de tweede helft van dit jaar zal ook het consortium MT2 GSM-diensten in Nederland aanbieden. Algemeen wordt aangenomen dat de komst van een concurrent voor PTT Telecom de groei van het aantal gebruikers van mobiele telefonie zal versterken.

Ploegmakers constateert momenteel een groei met 100.000 abonnees per halfjaar. Over enkele jaren zal die groei 100.000 per kwartaal bedragen, voorspelde hij.