Lubbers commissaris

ROTTERDAM, 8 JUNI. Ex-premier R.F.M. Lubbers is commissaris geworden bij het metaalbedrijf Hollandia Industriële Maatschappij, beter bekend als Hollandia Kloos. Daarmee is Lubbers na zijn politieke carrière teruggekeerd bij het familiebedrijf, dat hij in 1973 verliet.

Lubbers was premier van 1982 tot 1994. Eerder was hij minister van economische zaken en fractievoorzitter van het CDA. Sinds vorig najaar houdt Lubbers kantoor in de constructiewerkplaats en machinefabriek van Hollandia in Krimpen aan den IJssel.

De familie Lubbers bezit de meerderheid van de aandelen in Hollandia. Lubbers krijgt ook weer de zeggenschap over zijn aandelenpakket in het bedrijf. Dit pakket was bij het begin van zijn politieke loopbaan ondergebracht in een stichting, om vermenging van privé- en zakelijke belangen te voorkomen.

Lubbers heeft na zijn vertrek uit Den Haag een trits aan functies verzameld. Zo werd hij vorige maand commissaris bij het beursgenoteerde uitzendbureau Content. Verder bezet hij op de Tilburgse universiteit een leerstoel internationale economie, is hij voorzitter van de Mijnraad, voorzitter van het bestuur van Clingendael (internationale politiek) en van het wetenschappelijk bureau van het CDA.

Hollandia Industriële Maatschappij, die onder leiding staat van de broer van de ex-premier, R.M Lubbers, overweegt zich te gaan richten op investeringen in zogeheten groene projecten, voor het beheer en behoud van milieu. De groene plannen zijn voor het bedrijf interessant omdat de overheid deze projecten stimuleert met speciale, gunstige belastingregels. Hollandia Industriële Maatschappij behaalde in 1994 een netto winst van 5,5 miljoen gulden, tegen 5,8 miljoen in het voorgaande boekjaar.