Kosher eethuis in Amman

AMMAN, 8 JUNI. In de Jordaanse hoofdstad Amman gaat vandaag het eerste koshere eethuis open: restaurant Istanbul wil graag profiteren van de duizenden Israelische toeristen die naar Jordanië stromen sinds de vrede met Israel van oktober. De Jordaanse eigenaar, Khaled Hindi, heeft zijn restaurant omgevormd op suggestie van een Israelische zakenman van Algerijnse afkomst. De twee mannen hopen dagelijks enkele honderden Israeliërs te trekken.

Een rabbijn is gerecruteerd om tweemaal per week lammeren en kippen volgens de joodse regels te slachten. Gisteren hield hij een generale repetitie. Verder moeten met name melkprodukten streng gescheiden blijven van het vlees. Maar er is geen joodse kok gehuurd en alle produkten worden op de lokale markt gekocht. Import uit Israel, zoals de Israelische zakenman had voorgesteld, zou driemaal zoveel kosten.

Hoewel veel Jordaniërs tegen de vrede met Israel gekant blijven en verscheidene politieke groepen er fel tegen campagne voeren, is Khaled Hindi niet bang. “Waarom zouden we? We hebben geen dreigementen ontvangen.”

De feestelijke opening geschiedt in aanwezigheid van leden van de Israelische ambassade in Amman. Ook is de Jordaanse minister van toerisme uitgenodigd. (Reuter, AFP)