Koers KLM krijgt klap na publikatie jaarcijfers 1994

AMSTERDAM, 8 JUNI. De koers van KLM kreeg na publikatie van de jaarcijfers een klap. Na het middaguur maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat de winst over het vorige boekjaar is uitgekomen op 470 miljoen gulden. Handelaren rekenden op een winst van rond de 500 miljoen gulden. Het aandeel KLM leverde 1,60 gulden in op 49,70 gulden.

AMSTERDAM Tot de bekendmaking van de cijfers schommelde de koers rondom het slot van gisteren op 51,30 gulden. Het fonds KLM is overigens aan een opmerkelijke opmars bezig. In maart notereerde de luchtvaartmaatschappij nog net boven de 42 gulden.

De effectenbeurs was vanochtend voorzichtig vriendelijk gestemd. De koersen stegen bescheiden, vooral door de opverende dollar. De obligatiemarkt was zwak gestemd. De tarieven daalden gemiddeld met twee dubbeltjes.

De graadmeter, de AEX-index, stond rondom het middaguur 0,91 hoger op 435,6 punten.

Negatieve uitschieter was naast KLM vanmorgen Hoogovens. Het staal- en aluminiumfonds kampte met uitlatingen van de Duitse collega Thyssen. Die voorspelt dat de staalprijzen volgend jaar onder druk komen. Hoogovens, ddat gisteren al 1,40 gulden achteruitging, daalde na de opening van de markt verder tot 59,50, een verlies van 1,30 gulden.

De stijging van de dollar met bijna anderhalve cent gaf een impuls aan de koersen van de internationals. Koninklijke Olie trok 1,20 aan op 199,10, terwijl Unilever 1 gulden won op 202,20. Philips noteerde een plus van vier dubbeltjes op 64 gulden.

Op de Europese valutamarkten hebben de uitlatingen van de president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, de koers van de dollar vanmorgen duidelijk opgekrikt. De munteenheid noteerde rondom het middaguur 1,5856 gulden. Gisteren bij het slot van de handel stond de dollar op 1,5730 gulden.

Greenspan liet gisteren weten de vertraging van de economische groei in de Verenigde Staten niet als een ernstig probleem te zien. De kans dat de voorraden van bedrijven toenemen als gevolg van een tragere groei acht hij klein. Daarmee gaf hij aan dat de Amerikaanse economie in zijn ogen nog steeds een zogeheten zachte landing tegemoet kan zien. De afgelopen weken waren enige tegenvallende cijfers naar buiten gekomen, waaruit op te maken zou zijn dat een recessie tot de reële mogelijkheden behoort.

Ook uitspraken van de president van de Duitse centrale bank, Hans Tietmeyer, deden de dollar goed. Hij stelde nogmaals vast dat de mark is overgewaardeerd en dat er geen renteverhoging komt.

NEW YORK Winstnemingen drukten op Wall Street gisteren de stemming. De Dow Jones-Index zakte na twee achtereenvolgende recorddagen 23,17 punten tot 4462,03 punten. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen was dertien tegen acht. Er werden zo'n 329 miljoen aandelen verhandeld.

De negatieve stemming werd gevoed door uitspraken van Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken, die erop wijzen dat een voor de bedrijven gunstige renteverlaging er voorlopig niet in zit. Volgens Greenspan loopt het niet zo'n vaart met de vertraging in de groei van de Amerikaanse economie.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs kreeg de Nikkei-index vandaag een behoorlijke terugval te verwerken. De belangrijke beursgraadmeter verloor 237,32 punten op 15.442,30. Handelaren schreven de daling toe aan verkopen vooruitlopend op het aflopen van opties en termijncontracten morgen.