KLM naar recordwinst van 470 mln

AMSTERDAM, 8 JUNI. De nettowinst van luchtvaartmaatschappij KLM is in het afgelopen boekjaar 1994/95 gestegen tot het recordbedrag van 470 miljoen gulden. Daarmee is de winst meer dan verviervoudigd ten opzichte van de 103 miljoen gulden in het vorige boekjaar, dat bij de KLM eindigt op 31 maart. Dit heeft het concern vanmiddag bekendgemaakt.

De KLM noemt de kostenbeheersing die intern is doorgevoerd, het aantrekken van de markt voor het vliegvervoer en een lichte winst van marktaandeel als de drie voornaamste redenen van de winstverbetering. Ook lagere rentelasten speelden een rol bij de winstverbetering.

Het bedrijfsresultaat steeg in het afgelopen boekjaar sterk van 467 miljoen miljoen tot 772 miljoen gulden. Het passagiersvervoer steeg met 8 procent, het vrachtvervoer ging omhoog met 14 procent. De verbetering van de winst werd bereikt ondanks een latente belastingvoorziening van 80 miljoen gulden en de hervatting van de afdracht van pensioenpremies in het vierde kwartaal. De beladingsgraad van de vliegtuigen steeg van 72,7 procent tot 74,4 procent. De kritische beladingsgraad, de minimumbelading die nodig is om een positief resultaat te behalen, daalde van 72,1 procent tot 69,9 procent.

Op de vraag of de gunstige resultaten van de KLM van invloed zullen zijn op het lopende arbeidsconflict tussen de luchtvaartmaatschappij en de piloten, wilde een woordvoerder vanmorgen niet meer kwijt dan de opmerking dat “deze winstcijfers mede het resultaat (zijn) van onze kostenbeheersing.”

Op de Amsterdamse Effectenbeurs reageerde het aandeel KLM vanmiddag met een koersdaling van twee gulden tot 49,50 gulden. Beleggers hadden een hogere winst verwacht.