Kinderagenda

Feest

Op zaterdag 10 juni is het feest op kinderboerderij de Bokkesprong. De hoefsmid geeft om 11.30u een demonstratie hoe een paard wordt beslagen en een ezel bekapt. Om 13u. verlost de schaapscheerder de schapen van hun wintervacht. Ook zijn er de hele dag oude ambachten te zien zoals het maken van manden en klompen, glasblazen, spinnen en boerenschilderwerk. En als je zin hebt mag je zelf ook kantklossen, je eigen springtouw draaien en een vaasje maken bij de pottenbakker. Verder zijn er ook nog leuke spelletjes zoals skippyballen, steltlopen, hoela hoepen en rijden op een stokpaardje of een pony. Kinderboerderij de Bokkesprong, Tjalklaan 90, Rotterdam (vlakbij het Marconiplein). Inl 010-4150204

Smurfenfestival

De boulevard van Scheveningen wordt bestormd door smurfen! Irene Moors opent met haar Smurfen House Tour Truck het Smurfenfestival. Speciaal voor dit feest wordt er een Calippo Dorp opgezet met een klim- en klautereiland. Verder staat er een wervelcabine voor de waaghalzen, een smurfenracebaan, smurfenbraderie en ter hoogte van de Pier staat een super-tvscherm opgesteld, waar de hele dag door smurfenfilms en smurfenvideoclips te zien zijn. En wanneer je nog niet genoeg smurfen hebt gezien, kan je er zelf ook één worden door je te laten schminken als smurf; dan mag je gratis een bezoekje brengen aan het Sea Life Centre (van 4-12 jaar), je ouders moeten helaas wel zelf hun toegangskaart kopen. Zaterdag 8 en zondag 9 juli van 11-17u.

Skipkesilen

Op het Pikmeer bij Grouw wordt op zaterdag 10 juni het skipkesilen gehouden, een wedstrijd tussen kleine zeilbootjes. Bezitters van kleine zeilscheepjes moeten zich verzamelen op de Nieuwe Kade, waar ze met een pont naar het starteiland worden gevaren. Daar worden de bootjes ingedeeld in klassen en moeten de zeilen in een bepaalde stand worden gezet. Het is de bedoeling dat de bootjes zonder motor en afstandsbediening naar een bepaalde lijn varen en met de goede stand van de zeilen en een beetje geluk moet dat lukken. Inl VVV Mid-Friesland, Grouw, 05662-1333.

Kinderclub

Wanneer je lid zou zijn van de Kinderclub in het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde had je dit weekend ook in het museum kunnen slapen, een exotisch 3-gangen diner kunnen bereiden, Japanse ochtendgymnastiek in de tuin kunnen doen of een muziekstuk kunnen instuderen op een Indonische gamelan. Het lidmaatschap kost ƒ 15,- per jaar en is voor kinderen vanaf 9 jaar. Speciale clubpost houdt de leden op de hoogte van activiteiten in het museum zoals een kijkje in de depots, verhalen over de samoerai-zwaarden uit Japan, 'ontdekkingstochten' door de museumverzameling en je mag meedenken over het inrichten van de tentoonstellingen. En misschien wordt het programma van dit weekend nog een keertje herhaald en mag je toch nog slapen in een museum. Inl over het lidmaatschap 071-168800.

Archeon

Heb je geschiedenis in je vakkenpakket en ben je voor je examens geslaagd? Dan mag je gratis een dagje naar Archeon, je moet dan wel een legitimatiebewijs en een diploma meenemen. Archeon, Archoenlaan 1, Alphen a/d Rijn. Inl 01720-47773.

Wilhelmina's Zomers

De groep Timbila komt zwaaien met hun onderbroek want..... ze zitten op een onbewoond eiland. Om zich niet te vervelen zingen ze liedjes die iedereen kent en ze maken muziek, waar je stil naar kan luisteren. Ze spelen op vreemde of rare intrumenten: de basmarimba, de guitarron, strandslippers of slakommen en misschien mag je ook wel op zo'n instrument spelen. Vanaf 6 jaar op de Wilhelminakade (Kop van Zuid), Rotterdam op woensdagmiddag 14 juni vanaf 15u.

Het blauwe toverven

Bij het blauwe toverven woont het aardvrouwtje in een donker hol, ze voelt zich zo alleen zo diep onder de grond. Wat zou ze graag een watervrouwtje willen zijn, dan kon ze in het blauwe toverven zwemmen en misschien zou ze dan haar vriendin Leliandra vinden, die in de mooie witte waterlelie woonde. Maar Leliandra is op zoek gegaan naar de heldere waterstenen en is niet meer teruggekomen. Zou de grote waterplager haar hebben meegenomen? Poppenspel voor kinderen van 4 tot 9 jaar en na de voorstelling is er een boswandeling naar een ven. Woensdagmiddag 14 juni om 14u.in het bezoekerscentrum Oisterwijk, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Toegang ƒ 4,- (voor leden van Natuurmonumenten) en van ƒ 5,- voor niet-leden. Res 04242-19209.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker