Heroïne op recept

Ieder mens bezit een hersenstructuur om verslaafd te raken aan nicotine, alcohol, morfine en heroïne.

Maar waarom krijgen alleen heroïneverslaafden straks heroïne op recept? Waarom geen gratis drank voor de alcoholist?

Legaliseren

Wat gebeurt er als we na de experimenten met heroïne op recept de soft- en harddrugs legaliseren?

Van Brussel: 'Je raakt dan criminaliteit rond de handel kwijt. In het gebruik van hasj en heroïne verandert er aanvankelijk weinig, denk ik, maar het kernpunt bij verslaving is dat iedereen verslaafd kàn raken. Of je het ook wordt is volgens mij afhankelijk van de beschikbaarheid van verslavende middelen en van de individuele kwetsbaarheid. In principe zou heroïne op termijn in kringen van huisvrouwen kunnen aanslaan. Als ik zou moeten kiezen tussen sherry, benzodiazepinen en heroïne zou ik voor het laatste kiezen. Op heroïne kom je op een aangename manier je tijd door. Het is typisch niet een middel voor stress en competitie. Nee, dan coke. Dat past goed in onze maatschappij. Overal waar van mensen topprestaties worden verwacht die ze niet, of alleen met veel stress kunnen waarmaken, geeft coke een goed gevoel. Dokters, journalisten en de politie zouden het goed doen op coke.'

    • Wim Köhler