EU: opheldering over subsidie Seat

BRUSSEL, 8 JUNI. De Europese Commissie geeft de Spaanse overheid een week de tijd om opheldering te geven over een subsidie van 46 miljoen peseta's, die vorig jaar is verleend aan autofabrikant Seat. Daartoe heeft de Commissie gisteren besloten. Volgens een woordvoerder gaat het om een “beleefdheidsuitstel”.

De komende week moet de Spaanse overheid met een goede verklaring komen voor de subsidie. Als ze niet kan aantonen dat het ging om geld voor een herstructureringsplan, dan zal de Commissie een diepgaand onderzoek instellen dat kan leiden tot gedwongen terugbetaling van de overheidssteun. Vandaag voeren Spaanse ambtenaren gesprekken met Europees Commissaris voor concurrentie Karel van Miert.

Volgens Europese wetgeving is overheidssteun alleen toelaatbaar als het er echt om gaat een bedrijf te herstructureren. Subsidies om een bedrijf draaiend te houden zijn niet toegestaan.

Seat, een dochter van de Duitse fabrikant Volkswagen, is verlieslijdend. Vorig jaar verloor het bedrijf zo'n 55 miljoen peseta's, in 1993 was het verlies 51 miljoen. De overheidssteun van vorig jaar heeft tot felle reacties geleid van andere fabrikanten in Spanje, zoals Ford en General Motors.

De discussie tussen de Commissie en de Spaanse overheid over de subsidies die zijn verleend aan Seat slepen al meer dan een jaar. De steun kwam grotendeels van de Spaanse regering, maar ook de regionale Catalaanse overheid droeg 8 miljoen peseta's bij.

De Spaanse overheid kwam met financiële steun voor Seat over de brug nadat Volkswagen had gedreigd de ontwikkeling van nieuwe modellen te staken en de fabrieken in Spanje samen te voegen met de Volkswagen-fabrieken.