Dieren (1)

We hebben de tijd van hanengevechten en palingtrekken nog maar net achter ons gelaten of 'inventief' Nederland komt met een andere vorm van vermaak met dieren: feestjes met vogelspin, tijgerpython of kameel (NRC Handelsblad, 30 mei).

Mensen die van gekheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen en die geen enkel vermogen hebben om zelf iets van een feestelijke gebeurtenis te maken, zoeken hun heil bij bedrijven zoals 'Animal Action & Facilities'. Exotische dieren die in de wildernis of woestijn thuishoren worden in gevangenschap als huisdier gehouden, vervoerd als decorstuk en moeten opzitten en pootjes geven onder de meest onnatuurlijke omstandigheden. Dat gaat gepaard met een grote hoeveelheid stress. Ze krijgen, mag ik hopen, een goede verzorging, maar niet omdat het dier daar belang bij heeft. Dat gebeurt omdat niemand zijn eerste huwelijksnacht in wil gaan op een uitgemergelde kameel. Hoever gaan we in Nederland nog door met deze sensatiezucht waar levende wezens de dupe van worden? Het wordt tijd dat het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij de Gezondheids- en welzijnwet voor dieren invult op het gebied van vermaak met dieren.