Consumptieve bestedingen hoger dan eerste kwartaal '94

DEN HAAG, 8 JUNI. De consumptieve bestedingen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 1,9 procent hoger in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend gemaakt.

De groei van de consumptie in het eerste kwartaal is nagenoeg gelijk aan de groei in heel 1994; de groei blijft achter bij de stijging van 3,4 procent van het bruto binnenlands produkt.

De consumptie van duurzame goederen is in het eerste kwartaal met 1,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Er is volgens het CBS sprake van duidelijk herstel. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

In de laatste drie maanden van 1994 bedroeg de groei van de duurzame verkopen 0,3 procent en in de twee kwartalen daarvoor was sprake van dalingen met respectievelijk 3,1 procent (derde kwartaal) en 0,4 (tweede kwartaal).

De uitgaven voor voedings- en genotmiddelen steeg in het eerste kwartaal met 1,2 procent.