Christopher: werkelijke vaart in M-Oosten

SHANNON, 8 JUNI. Op ongebruikelijk optimistische toon heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, gisteren gezegd “werkelijke vaart” in het vredesproces in het Midden-Oosten te zien.

Zijn uitspraak, tijdens zijn vlucht naar Israel, waar hij vandaag een nieuwe pendelmissie in de regio is begonnen, volgt op berichten over vooruitgang in zowel het Israelisch-Palestijnse als het Israelisch-Syrische vredesproces. “Ze lijken in een probleem-oplossende stemming te zijn”, zei Christopher over de Israeliërs, Palestijnen en Syriërs. “Er zijn substantiële gaten en het zal een heleboel werk vergen om deze te dichten”, gaf hij toe. Niettemin is dit een “moment van werkelijke vaart in het vredesproces”.

De minister zei te verwachten dat militaire vertegenwoordigers van Israel en Syrië eind deze maand in Washington gaan praten over een veiligheidsregeling rondom een eventuele Israelische terugtrekking van de bezette Hoogvlakte van Golan. De Egyptische president, Hosni Mubarak, zei gisteren dat het zal gaan om de chefs-staf van beide landen. Israel en Syrië kwamen vorige maand overeen dat militaire vertegenwoordigers zouden bijeenkomen, maar zij hadden nog geen verdere details gegeven. Mubarak bracht vorige week een onverwacht bezoek aan zijn Syrische ambtgenoot, Hafez al-Assad. De speciale Amerikaanse afgezant, Dennis Ross, die op het ogenblik eveneens door het Midden-Oosten pendelt, bezocht gisteren Syrië.

Ten aanzien van het Israelisch-Palestijnse overleg signaleerde Christopher de groeiende bereidheid van de Palestijnse leider Yasser Arafat om moslim-extremisten in toom te houden. Volgens hem is dat “een sleutelfactor” in de “toegenomen vaart” in het Israelisch-Palestijnse vredesproces. “Premier Rabin merkt dat voorzitter Arafat veel beter werk aflevert ten aanzien van het terrorisme”, zei hij.

Inderdaad is de stemming aan beide zijden de laatste dagen aanmerkelijk verbeterd. Israel heeft zich bereid verklaard het bereik van de autonomie-onderhandelingen over de Westelijke Jordaanoever te verbreden tot meer dan 30 aspecten van lokaal bestuur, in plaats van 8, zoals tot dusverre. Het belangrijkste probleem, de relocatie van de Israelische troepen in verband met Palestijnse verkiezingen, is echter nog niet opgelost. Een belangrijke Israelische onderhandelaar, minister van milieu Yossi Sarid, voorspelde gisteren dan ook dat de streefdatum van 1 juli niet zal worden gehaald. (Reuter, AP)