Bij de Biënnale van Venetië; SLAPEN EN ETEN

Hotels

Venetië heeft een aantal van de meest luxueuze hotels ter wereld. Onbetwiste koplopers zijn Cipriani (5207744) en Gritti Palace (794611). Andere gerenommeerde tophotels zijn Danieli (5226480), Europa (5200533) en Bauer Grünwald (5207022) in de buurt van het San Marcoplein en Excelsior (5260201) en Des Bains (5265921) op het Lido.

Een romantische entree en receptie, met een weelderig begroeid binnenpleintje, biedt het goedkopere Flora (5205844). In een zijkanaaltje van het Canale Grande, in de buurt van de Accademia, is Pausania (5222083), een degelijk hotel aan een kanaal waar 's ochtends de boten met levensmiddelen voorbij komen. Vergelijkbaar is hotel Accademia (5237846), vrij centraal gelegen met een fraaie tuin. Interessant wegens zijn perzische tapijten en antieke meubelen is San Cassiano (5241768), waar in de negentiende eeuw de schilder Giacomo Favretto zijn atelier had. Een rustig en goedkoop pension is Casa Frollo (5208299) aan de Giudecca, in een zeventiende-eeuwse villa.

Restaurants

In het gebied tussen de Rialtobrug en het San Marcoplein zijn zeer veel restaurants, maar de overvloed aan toeristen heeft de normen doen verwateren, en voor de meeste pizza's en pasta's die hier op tafel worden gezet haalt iedere rechtgeaarde Italiaan zijn neus op. Wie zich iets buiten de loop waagt, is misschien niet veel goedkoper uit, maar krijgt meestal beter te eten.

Ai do mori (5225401) is de bekendste enoteca, wijnbar, van Venetië, in de buurt van de Rialtobrug. Hier drink je geen wijn bij het eten, maar eet je bij de wijn, in een ontspannen sfeer en tegen redelijke prijs.

Harry's Dolci (5224844). Een dependance van Harry's bar, minder duur en met een vergelijkbare keuken. Dit restaurant heeft een aantal tafeltjes buiten staan aan het kanaal van Giudecca, waar je aan het eind van de dag kan genieten van het zachte avondlicht over Venetië met een kop thee en een van de fameuze taartjes, of een aperitief.

Ristorante Cipriani (5207744). Een van de beste van de stad, ook aan de Giudecca, in hotel Cipriani. 's Zomers dineren aan de rand van het enige zwembad in Venetië. Duur, en das verplicht, al is het nog zo warm.

Caffè Quadri (5289299). Misschien wel het sjiekste restaurant van de stad, aan het San Marcoplein. Het restaurant, met zijn kroonluchters, rode wanden en houte plafond, is op de eerste verdieping. 's Avonds speelt op het terras een orkestje Weense deuntjes.

La Caravella (5208901). In de Michelin-gids heeft dit sjieke restaurant van hotel Saturnia een ster. Veel Venetianen vinden de bediening echter salamelecco - overdreven gedienstig.

Da Fiore (721308, Calle del Scaleter 2202). Uitstekend en befaamd wegens de versheid van zijn vis. Volgens de International Herald Tribune een van de beste restaurants ter wereld; het restaurant is klein, dus reserveren verplicht.

Le Bistrot, in de calle dei Fabbri, redelijk en pretentieloos buiten eten.

Vis- en rijstspecialiteiten

De Venetiaanse keuken draait voor een groot deel om vis, zoals kan worden verwacht in een stad aan zee. Rijst wordt in risottovorm met van alles gegeten. Bijzonder zijn de risotto con zucchine (courgettes), de risotto al cozze (een soort mosselen, in het Venetiaanse dialect peoci) en risotto al ghizzo, (gô in dialect, een zoetwatervis). Traditionale pasta's zijn de pasta e fagioli (pasta met bonen), de bigoli in salsa, dikke spaghetti in een saus van uien en ansjovis. Beroemd zijn de Venetiaanse seppie in nero, inktvis in zijn eigen saus, en de verschillende gerechten in saòr, een traditionele saus op basis van olijfolie, azijn en uien. Een klassieker is sarde in saòr, sardientjes in zo'n saus.

De Veneto, de regio waarvan Venetië deel uitmaakt, is bekend om zijn witte wijn, en voor rood is de cabernet uit de Veneto of het aangrenzende Friuli vaak een uitstekende keus.