Australië in 2001 een republiek

CANBERRA, 8 JUNI. Australië moet in het jaar 2001 een republiek worden. De vraag of de banden met het Verenigd Koninkrijk moeten worden verbroken, zal voor 1999 aan de Australische kiezers worden voorgelegd in een referendum. Dit heeft premier Paul Keating gisteren gezegd in het Australische parlement.

In zijn rechtstreeks uitgezonden toespraak zette de Labor-premier zijn plan uiteen om een politiek ongebonden president de rol van staatshoofd te laten overnemen van de Britse koningin Elizabeth II. “Dit is de laatste stap naar volledige onafhankelijkheid voor Australië”, aldus Keating.

In 2001 is het honderd jaar geleden dat de zes Australische staten een onafhankelijke natie vormden. “Ons staatshoofd moet een Australiër zijn en niet de koning van een ander land. We hebben niet meer een ouder-kind relatie met Groot-Britannië, zoals vroeger”, zo verdedigde Keating zijn plan. (Reuter, AP)