Werkloosheid in Duitsland opnieuw gedaald

NEURENBERG, 7 JUNI. Het aantal werklozen in Duitsland is vorige maand met 143.000 verminderd tot 3,46 miljoen, vooral door seizoensinvloeden. Mei was de vierde achtereenvolgende maand waarin de werkloos daalde.

Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking ging vorige maand van 9,4 naar 9 procent, zo heeft het Duitse arbeidsbureau vanmorgen bekendgemaakt. In het westen van Duitsland verminderde het aantal werklozen met 98.000 tot 2,47 miljoen, wat een daling betekent 8,3 tot 8 procent. Eind mei van het afgelopen jaar stond het op 8,1. In de vroegere DDR nam het aantal mensen zonder baan af met 45.000 tot ruim 995.000, wat het werkloosheidspercentage omlaag bracht van 13,9 tot 13,3. Een jaar geleden was nog 15,4 procent van de Oostduitsers werkloos. Volgens de directeur van het arbeidsbureau, Bernhard Jagoda, is de vermindering van de werkloosheid vooral toe te schrijven aan seizoensinvloeden. Als de cijfers voor dat effect worden gecorrigeerd, rest slechts een daling van het aantal werklozen in het westen van Duitsland met 2000. “De conjuncturele verbetering van de arbeidsmarkt in het westen laat nog steeds op zich wachten”, aldus Jagoda. In het oosten is de ontwikkeling gunstiger. (DPA, KRF)