VS en N-Korea melden vooruitgang dialoog

KUALA LUMPUR, 7 JUNI. Amerikaanse en Noordkoreaanse onderhandelaars hebben vandaag vooruitgang geboekt bij hun besprekingen over de vervanging van Noordkoreaanse kerncentrales. Noord-Korea heeft gemeld dat er een akkoord is gesloten, maar de Amerikanen maanden vanmorgen tot voorzichtigheid hierover. De besprekingen gingen vandaag nog door.

Het Noordkoreaanse staatspersbureau KCNA zei vandaag dat de twee delegaties gisteren overeenstemming bereikten. De Noordkoreaanse hoofdonderhandelaar Kim Kye Gwan en zijn Amerikaanse gesprekspartner Thomas Hubbard zouden volgens KCNA een “principe-akkoord” hebben bereikt, maar over de inhoud daarvan werd geen informatie verstrekt. Een Noordkoreaanse diplomaat in Kuala Lumpur zei vandaag in een reactie: “Als het nieuws rechtstreeks uit Pyongyang kwam, moet het waar zijn”, maar hij wilde verder geen commentaar geven.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Christine Shelly, zei gisteren dat er “vooruitgang was geboekt, maar nog geen overeenstemming op alle punten”. Ook Hubbard zei vandaag dat nog niet “alles is opgelost”. De VS staan in nauw contact het Zuid-Korea en Japan, zo verklaarde Hubbard, over de inhoud van een eventueel akkoord. Japan, Zuid-Korea en de VS zijn de belangrijkste landen uit een consortium (KEDO) dat voor de nieuwe centrales moet zorgdragen.

Sinds 20 mei onderhandelen beide partijen in de Maleisische hoofdstad. Op 21 oktober 1994 sloten de VS en Noord-Korea al een akkoord over de vervanging van de Noordkoreaanse centrales, maar naderhand ontstond groot verschil van mening over de vraag wie de nieuwe centrales zou moeten leveren. De VS wilden dat Zuid-Korea dat zou doen, omdat Seoul bereid is het grootste deel van de benodigde vier miljard dollar op tafel te leggen. Maar Noord-Korea was tot nu toe mordicus tegen centrales geleverd door de zuidelijke aartsrivaal.

Noord-Korea dreigde de afgelopen maanden zijn centrales, die na het gesloten akkoord in oktober vorig jaar werden stilgelegd, opnieuw in bedrijf te stellen, als er in Kuala Lumpur geen akkoord zou worden gesloten. (AP)