Vliegers én KLM gaan naar de rechter

AMSTELVEEN, 7 JUNI. De directie van de KLM èn de KLM-vliegers stappen wegens hun arbeidsconflict naar de rechter. De vliegers willen door een kort geding de KLM dwingen alsnog een in 1993 gemaakte CAO-afspraak over 2,5 procent loonsverhoging na te komen. De KLM komt op haar beurt met een 'tegenvordering': afwijzing van die eis van de vliegers inzake de CAO '93 en de eis dat de vliegers bemiddeling accepteren in hun geschil met de KLM.

Beide gedingen dienen vrijdagmiddag voor de Amsterdamse rechtbank. Met dit alles lijkt de voor morgen aangekondigde tweede staking van de vliegers onvermijdelijk. Deze ontwikkelingen volgen nadat de KLM en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) er gisteren op het laatste moment weer niet in slaagden overeenstemming te bereiken over hun slepende conflict. De VNV heeft haar leden bij de KLM - evenals vorige week dinsdag - opgeroepen om morgen tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags geen vluchten vanaf Schiphol uit te voeren. Daarom worden morgen negentien Europese en drie intercontinentale vluchten van de KLM geannuleerd, terwijl ruim dertig andere vluchten later worden uitgevoerd. Volgens de KLM-directie staat de schade door deze actie in geen enkele verhouding tot het conflict.

Bemiddeling door oud-premier mr. B.W. Biesheuvel had tot vandaag niets opgeleverd. Volgens de KLM waren partijen elkaar inhoudelijk zeer dicht genaderd. Maar de zaak liep fout toen de KLM zekerheid wilde over het tijdsbestek waarin concrete maatregelen kunnen worden uitgevoerd. “Het tijdperk van tijdrekken is nu echt voorbij”, zei KLM-topman P. Bouw gisteren.

VNV-voorzitter B. Baksteen toonde zich gisteren verbitterd over het uitblijven van overeenstemming: “Het is wrang om te moeten constateren dat gebrek aan vertrouwen wederom doorslaggevend is in dit conflict.”