Theaterprijs voor werk van Van Warmerdam

AMSTERDAM, 7 JUNI. De toneel- en filmmaker Alex van Warmerdam krijgt de Prins Bernhard Fonds Theater Prijs. Aan deze prijs, die tweejaarlijks wordt toegekend, is een geldbedrag van 100.000 gulden verbonden. Over een kwart van dit bedrag mag de laureaat vrijelijk beschikken, de overige 75.000 gulden dienen in overleg met het Prins Bernhard Fonds te worden besteed aan een project op zijn of haar werkterrein. De prijs wordt op 19 oktober in Amsterdam uitgereikt.

De Prins Bernhard Fonds Theater Prijs is gecreëerd ter bekroning van kunstenaars die actief zijn op het gebied van toneel, film of dans. De jury vermeldt met nadruk dat de bekroning zowel voor diens films als zijn toneelwerk geldt en dat Van Warmerdams oeuvre als eenheid moet worden beschouwd.

Alex van Warmerdam (1952) is zowel in zijn stukken als zijn films steeds actief geweest in de combinatie van auteur, (co-)regisseur en acteur. Hij begon in 1974 met de groep Hauser Orkater, waarvoor hij teksten schreef voor voorstellingen als Entrée Brussels (1978) en Zie de mannen vallen (1979). Al direct zette hij de toon van al zijn werk: een stijl vol zoetzure ironie die zich uitput om het gesproken woord even zwaar te laten wegen als de muziek en het woordeloos gevecht tegen de dingen. Sinds 1981 werkt hij met het gezelschap De Mexicaanse Hond. Daarvoor schreef, regisseerde en speelde hij onder meer de voorstellingen Graniet (1982), De wet van Luisman (1984), en recentelijk Kaatje is verdronken (1993).

Van Warmerdam vertelde in een interview in deze krant dat hij begonnen is zelf films te maken uit teleurstelling over de verfilmingen van zijn voorstellingen. In 1986 maakte hij zijn eerste film Abel, in 1992 volgde zijn tweede, De Noorderlingen. Abel kreeg twee Gouden Kalveren en op het Filmfestival van Venetië kreeg de film de Prijs van de Italiaanse Filmkritiek. De Noorderlingen kreeg drie Felixen (Europese Oscars).