SEC onderzoekt voorkennis van IBM-bod

NEW YORK, 7 JUNI. De beurscommissie in de Verenigde Staten (SEC) is een onderzoek begonnen naar de handel in aandelen van het softwarebedrijf Lotus Development Corporation, dat doelwit is van een overnamebod van 3,3 miljard dollar van computergigant IBM. Het vermoeden bestaat dat er eind vorige week sprake is geweest van handel met voorkennis over het bod.

IBM kondigde maandag een vijandig bod aan van 60 dollar per aandeel. Afgelopen vrijdag sprong de koers van Lotus op de elektronische beurs Nasdaq omhoog met 3,25 dollar ofwel 11 procent tot 32,50 dollar. Bovendien was de omzet met ongeveer 38 miljoen aandelen meer dan twintig keer zo groot als normaal. Ook de handel in opties Lotus had een uitzonderlijke omvang. Na de aankondiging van het bod op maandag schoot de koers met bijna 29 dollar omhoog naar 61,44 dollar. (ANP)