Schlemielig Den Haag in nacompetitie weer springlevend

DEN HAAG, 7 JUNI. FC Den Haag was tot voor kort, om met de woorden van voorzitter Van Ringelenstein te spreken, de schlemiel van het Nederlandse betaalde voetbal. Maar de nacompetitie heeft de club in anderhalve week tijd springlevend gemaakt. De wedstrijd tegen De Graafschap begon gisteravond in het Zuiderpark tien minuten te laat omdat er nog rijen toeschouwers voor de poort stonden. Uiteindelijk mocht er niemand meer in en klommen buiten het stadion zelfs mensen in de hekken om nog een glimp van het spel op te kunnen vangen.

De plotselinge voetbalgekte in de residentie zal nog wel even aanhouden. Den Haag won dik verdiend van concurrent De Graafschap (1-0) door een late treffer van Rick Hoogendorp en staat nu ongeslagen bovenaan in poule A. Wat zo'n nacompetitie al niet teweeg kan brengen. Het is andermaal duidelijk geworden dat dr. A.G. Wit, de toenmalige voorzitter van Wageningen, 22 jaar geleden een fantastische vondst heeft gedaan.

FC Den Haag kreeg voor dit seizoen aanvankelijk niet eens een licentie van de KNVB. De financiële situatie was penibel. Pas na veel gebedel en beloftes ging men in Zeist aarzelend overstag. Zakenman John van Ringelenstein, een Haagse dertiger, en bouwondernemer Aalt Maaswinkel namen de sanering ter hand. Het enige doel was overleven. De plaats op de ranglijst was onbelangrijk. Als de licentie voor volgend seizoen maar zou worden verkregen. En dat is inmiddels zonder problemen gelukt.

Bovendien presteerde de snel bij elkaar geraapte ploeg op het veld boven verwachting. Den Haag eindigde uiteindelijk als vierde in de eerste divisie. Maar qua publieke belangstelling stond de club uit de derde stad van Nederland slechts op de tiende plaats met het schamele gemiddelde van 2.315 toeschouwers per wedstrijd. De gang naar het eens zo magische Zuiderpark was er flink uit en dat leek definitief. Totdat de nacompetitie begon.

Den Haag won zijn eerste twee wedstrijden en gisteren zaten er ineens 10.000 fanatieke Hagenaars op de tribune. Zeven jaar geleden bij een wedstrijd tegen Ajax was het stadion voor het laatst uitverkocht geweest. Oude tijden herleefden. De spelers van het bezoekende De Graafschap werden als kankerboeren verwelkomd en kregen als ze voor de Aad Mansveld-tribune een uitbal moesten nemen van alles naar hun hoofd gegooid. Eén keer legde scheidsrechter Luinge het spel stil. Het liep echter geen moment uit de hand.

Waar zal deze Haagse opleving eindigen? Dezelfde Van Ringelenstein die de club weer op de benen kreeg, beweerde voor de start van de nacompetitie dat FC Den Haag maar beter niet kan promoveren. “Meedoen tot het einde en net één punt te kort komen”, wenste de voorzitter. Hij heeft achteraf geen spijt van zijn opmerkelijke woorden. Want organisatorisch en financieel is Den Haag niet klaar voor de eredivisie. Het verstand gaat voor de emotie, legde Van Ringelenstein uit.

Toch begrijpen velen de voorzitter niet. “Ik weet niet wat zijn gedachten zijn”, zei speler Harry van der Laan gisteren na de wedstrijd. “Hij is vanavond niet eens in de kleedkamer geweest om ons te feliciteren. Afgelopen zaterdag tegen MVV was hij er wel. Hij keek toen wel een beetje vreemd. Ik denk dat promotie hem niet erg goed uitkomt.”

Had de voorzitter eigenlijk wel gejuicht bij het winnende doelpunt tegen De Graafschap? Van Ringelenstein zei dat “een onzinnige vraag” te vinden. “Tijdens zo'n wedstrijd ben je niet verstandig meer.” Elke vezel van zijn lichaam wilde dat zijn club zou winnen, beweerde de voorzitter. Natuurlijk wil hij in zijn hart ook promoveren. Als dat lukt gaat FC Den Haag het gewoon proberen in de eredivisie. “Dan zal het zijn alsof we ongetraind een marathon lopen”, aldus Van Ringelenstein.

De nieuwe shirtsponsor VHS stelde deze week een extra ton, 100.000 gulden, beschikbaar als FC Den Haag promoveert. “Dat hadden ze drie maanden geleden moeten doen”, morde trainer Lex Schoenmaker. Mede door het gevoerde beleid vertrekt de ex-aanvaller uit zijn Zuiderpark naar Dordrecht'90 en neemt twee spelers, Van der Laan en De Romijn, mee. Ook voor linksbuiten Talan, gisteren weergaloos, is interesse, van het Zwitserse Grashoppers. FC Den Haag kijkt lijdzaam toe. “We nemen geen risico's”, legde Van Ringelenstein uit. “Geld dat binnenkomt geven we uit. We zijn geen spaarbank. Maar als er geen geld is houdt het op.”

Misschien doen zich na een promotie ook meer financiële mogelijkheden voor in Den Haag. Maar zover is het nog lang niet. FC Den Haag speelt een agressief spelletje en loopt daardoor regelmatig tegen straffen op. Zondag in de return tegen De Graafschap ontbreekt door schorsingen het centrale duo Heesen en aanvoerder Gentile (door een kinderachtige Luinge wegens praten met geel bestraft), alsmede spits Hoogendorp, met vijf treffers de topscorer van de nacompetitie. Hoe zal trainer Schoenmaker dat oplossen? “Gewoon elf man opstellen”, zei de Hagenaar droog.

    • Onze Hans Klippus