Politie Italië legt beslag op partij bloed

ROME, 7 JUNI. De Italiaanse politie heeft gisteren beslag gelegd op veertienduizend liter bloed van een Toscaanse bedrijf dat verdacht wordt van malversaties. Ruim drieduizend liter van het in beslag genomen bloed was volgens de politie illegaal Italië binnengekomen vanuit de Verenigde Staten. Van nog eens 2700 liter was de houdbaarheidsdatum verstreken. Bij de resterende achtduizend liter, afkomstig uit Italië zelf, was de documentatie onvolledig en onzorgvuldig.

Het Toscaanse bedrijf, dat volgens eigen opgave ongeveer 35 procent van de Italiaanse markt beheerst, is de spil in een onderzoek door justitie in Rome en Trento naar de handel en de kwaliteit van bloed in Italië. Justitie vermoedt dat er veel bloed in Italië in omloop is dat niet of onvoldoende is gecontroleerd op de aanwezigheid van het HIV-virus en van de in Italië nog veel voorkomende virussen hepatitis B en C. Het onderzoek van de Romeinse justitie vloeit voort uit dossiers die haar uit Napels zijn toegestuurd en uit een klacht van een patiënt die besmet is met het HIV-virus. De Napolitaanse justitie had ontdekt dat oud-minister van gezondheid Francesco De Lorenzo en diens voormalige topambtenaar Duilio Poggiolini, twee hoofdrolspelers in de smeergeldschandalen die de afgelopen drie jaar aan het licht zijn gekomen, het Toscaanse bedrijf, genaamd Marcucci, een voorkeursbehandeling gaven. Het bloed van dit bedrijf zou onvoldoende zijn gecontroleerd. Veel papieren hierover zijn bij een mysterieuze brand op het ministerie verloren gegaan.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling na een klacht in maart van een Romeinse vrouw dat zij seropositief zou zijn geworden na een bloedtransfusie in 1991 in het universiteitsziekenhuis Umberto I. De justitie ontdekte hierna dat dit ziekenhuis met een aantal particuliere klinieken betrokken is bij een handel in bloed dat niet voldoet aan de wettelijke vereisten. Ook zijn patiënten opgelicht bij bloedtransfusies.

Het bedrijf Marcucci heeft gedreigd de produktie van bloedderivaten en de handel in bloed stil te leggen, omdat het zich onheus behandeld voelt.