Oslo dwingt arbitrage bij SAS af

OSLO, 7 JUNI. De Noorse regering heeft bemiddeling afgedwongen om te voorkomen dat het internationale en binnenlandse luchtverkeer vandaag stil komt te liggen.

Minister van arbeid Gunnar Berge maakte dat gisteren bekend voor de televisie. Hij vindt dat de werkonderbreking, met de overstromingen die Noorwegen teisteren, het land schade berokkent. De betrokken vakbond AF reageerde teleurgesteld. AF-leider Arne Sognvoll zei dat de al een week durende staking in de ziekenhuizen en het onderwijs zo snel mogelijk zal eindigen en dat de luchtverkeersleiders en meteorologen niet aan de acties zullen meedoen. De Noorse regering dwong het afgelopen weekeinde al beëindiging van een al drie dagen durende staking van 2500 politie-agenten af. Die konden daardoor worden ingeschakeld bij de bestrijding van de wateroverlast. De gezagvoerders van SAS legden vorige week donderdag al voor 24 uur het werk neer en willen dat op 9, 12 en 14 juni herhalen. Zij eisen meer loon dan de SAS-leiding aanbiedt. (Reuter)