Nee-stemmers lijken te winnen in Rotterdam; Opkomst Rotterdam 'redelijk'

ROTTERDAM, 7 JUNI. De opkomst voor het Rotterdamse referendum over de stadsprovincie was rond het middaguur redelijk. Volgens de gemeente heeft om elf uur 's ochtends 10 procent van de Rotterdammers gestemd. Prognoses wijzen op een grote overwinning voor de tegenstanders.

Stadsradio Rotterdam liet studenten van de Erasmus Universiteit posten bij stembureaus in de wijken Kralingen en Charlois. Bij een opkomst van 14 procent had om twaalf uur 84,1 procent van de kiezers tegen de stadsprovincie gestemd. In Rotterdam-Zuid, Hoogvliet en Hoek van Holland was de opkomst gemiddeld laag, maar tussen de stembureaus waren grote verschillen.

Zo heerste er vanmorgen bij stembureau 1 aan de Coolsingel een ongekende stilte. “Het is veel rustiger dan bij de Statenverkiezingen”, zei voorzitter H. Luyendijk. “Die hausse van mensen met kofferjes die wij 's morgens hebben, is er niet.” M. Bal van stembureau 376 in IJsselmonde om twaalf uur: “We hebben 152 kiezers gehad, zo'n 13 procent. Veel minder dan bij alle vorige verkiezingen.” Voorzitter W. Pronk van het stembureau in de Regenboogschool in Overschie: “We zitten nu op 15 procent. Met een sterke eindsprint, en die hebben we hier elk jaar, halen we de 40 procent met gemak.”

Het referendum is geldig als 170.000 Rotterdammers een stem uitbrengen, bijna 37 procent van de kiezers.

Voor- en tegenstanders ondernamen gisteren een laatste poging de Rotterdamse bevolking voor hun zaak te winnen. Op een mobiel podium op de Rotterdamse Binnenrottemarkt ontmoetten politici en kiezers elkaar in een sfeer van wederzijds wantrouwen.

Pag.3: Stevige discussies met wethouder Kombrink

Wethouder Kombrink van regiovorming moest zich teweer stellen tegen groepen veelal bejaarde, slechtgehumeurde Rotterdammers, die vervaarlijk leken te balanceren op de grens tussen verbaal en fysiek geweld.

De officiële campagne mag dan wat lauw zijn geweest, in de kroeg en het buurthuis, bij de groenteboer en de kapper is de afgelopen weken stevig gediscussieerd over de opdeling van Rotterdam. Dat blijkt ook uit de opiniepeilingen. Wist in januari bijna eenderde van de bevolking nog niet wat er gaande was, in mei was dat nog maar 9 procent. “Die stadsprovincie is er alleen om elkaar baantjes toe te schuiven en extra salaris op te strijken”, loeide een nestor gisteren tegen Kombrink. “Nee, we gaan er in salaris op achteruit. Dat is een feit, dat is een keihard feit”, riposteerde de wethouder. “Och zielepoot, ken je zeker geen nieuwe schoenen kopen”, was het meesmuilende antwoord.

Op de linker Maasoever leek de stemming gisteravond milder te zijn. Boven de catacomben van stadion Feyenoord hield deelgemeente IJsselmonde politiek café. Van de 60.000 inwoners brachten er 130 alvast een stem uit: 58,8 procent tegen, 41,2 procent vóór. J. Rijsdijk, voorzitter van de deelraad IJsselmonde: “Voor zo'n uitslag teken ik”. Als voorstander van de stadsprovincie vreest Rijsdijk een 'Amsterdamse' uitslag. Naarmate de avond vorderde en de consumptiebonnen opraakten, werd de stemming in de Kuip grimmiger. “De stadsprovincie is een experiment van doorgeslagen bestuurders. Ze lopen met het hoofd in de wolken”, zei Rinus Bondt. Het kamp van de voorstanders verzamelde zich rond de bar. “Een borrel op de nederlaag”, glimlachte monteur John van As. Onder de 20 werknemers van zijn garage waren er slechts twee voor de stadsprovincie.

's Avonds in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel debatteerde politiek Rotterdam onder regie van Koos Postema op beschaafde toon voor een zaal met veel lege stoelen. De SP trachtte nog een spandoek 'tegen' te ontvouwen, maar bodes trokken de SP'ers met spandoek en al door een zijdeur. Ook aan de Coolsingel gaf men de stadsprovincie weinig kans. Vrijwel geen ambtenaar had in de weddenschappen die er ten stadhuize over het referendum waren afgesloten, gegokt op meer dan 30 procent voorstanders.