Meer auto's uit EU naar Japan

TOKIO, 7 JUNI. Het overleg over ruimere toegang voor Europese auto's en auto-onderdelen tot de Japanse markt heeft “een belangrijke doorbraak” opgeleverd. Dat heeft het lid van de Europese Commissie voor internationale handelszaken, Leon Brittan, gisteren verklaard aan het eind van een driedaags bezoek aan Tokio. Volgens Brittan is de Europese Unie echter nog niet tevreden en gaan de onderhandelingen verder.

De door Brittan gerapporteerde vooruitgang staat in sterk contrast met de impasse in het conflict tussen Japan en de Verenigde Staten op hetzelfde terrein. De Amerikanen hebben harde handelssancties aangekondigd als Japan op 28 juni nog geen concessies heeft gedaan inzake opening van zijn automarkt. De twee landen proberen op 12 en 13 juni alsnog een oplossing te vinden via overleg bij de wereldhandelsorganisatie WTO in Genève.

Brittan leek gisteren aan te willen geven dat de Europese benadering van Japan meer oplevert dan de botte bijl van de Amerikanen. “Het overleg vond plaats in een positief en vriendelijk klimaat en in een atmosfeer van samenwerking”, aldus de Euro-commissaris. De EU heeft eerder de Amerikaanse sanctiedreiging tegen Japan veroordeeld omdat de Unie vindt dat partijen handelsgeschillen moeten beslechten via de WTO.

Of Brittan bij de besprekingen in Tokio werkelijk een doorbraak heeft bereikt, valt overigens nog te bezien. De vooruitgang betreft vooral het oplossen van technische problemen voor Japanse importeurs van Europese wagens, zoals standaards voor auto's en test- en certificatieprocedures. Europese fabrikanten krijgen bij voorbeeld makkelijker toegang tot inspecteurs van het Japanse ministerie van transport, wat de import van auto's en onderdelen eenvoudiger moet maken.

Brittan onderstreepte dat de Japanse concessies ook zullen gelden voor andere landen. Hij had eerder tijdens zijn bezoek aan Tokio gewaarschuwd dat Japan en de VS geen onderonsjes moeten regelen die nadelig zijn voor de Europa. Gebeurt dat toch, dan dient de EU een klacht in bij de WTO. (Reuter, AFP)