McDonnel Douglas voorziet opleving van vliegtuigbouw

LONG BEACH, 7 JUNI. De luchtvaartmaatschappijen hebben gezamenlijk de komende twintig jaar bijna 13.300 nieuwe passagiersvliegtuigen nodig. Dat komt volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer McDonnell Douglas neer op een totale markt van ruim 1 miljard dollar.

McDonnel Douglas baseert de verwachte markgroei op eigen lange-termijnvoorspellingen. Deze zijn opgenomen in een rapport over de ontwikkelingen van de burgerluchtvaart dat McDonnell Douglas deze zomer publiceert. Volgens president-directeur Bob Hood van Douglas Aircraft Company, de tak van McDonnell Douglas die de verkeersvliegtuigen maakt, is de vraag zo groot omdat luchtvaartmaatschappijen steeds meer oude toestellen moeten vervangen en de groei in passagiersverkeer toeneemt.

Over twintig jaar zal de burgerluchtvaartvloot over de hele wereld nagenoeg zijn verdubbeld tot 18.000 toestellen. Naast de uitbreiding van bijna 9000 toestellen moeten de luchtvaartmaatschappijen daarbij nog eens 4800 oude vliegtuigen vervangen, zo staat in de hoofdlijnen van de voorspellingen.

De vliegtuigfabrikant stelt dat de groei van de werldeconomie van “het uiterste belang” is voor het herstel van de luchtvaartindustrie. Nadat de industrie de grootste recessie uit de geschiedenis van haar sector heeft ondervonden, ziet zij nu een zonniger toekomst. “De luchtvaartindustrie staat aan het begin van een nieuwe groeiperiode die tot en met de tweede helft van de jaren negentig zal aanhouden.”

De snelste groei in het passagiersverkeer ziet McDonnell Douglas in Azië en de regio rond de Stille Oceaan. De hard groeiende economieën zullen daar zorgen voor een toename van het luchtvaartverkeer met 8,3 procent per jaar, terwijl het gemiddelde in de komende twintig jaar op 5,7 procent zal liggen.

Toch zal de aanschaf van nieuwe toestellen het grootste zijn in Noord-Amerika. Dat komt hoofdzakelijk omdat daar flink wat oudere vliegtuigen rondvliegen. Deze vliegtuigen voldoen vaak niet meer aan de wettelijke richtlijnen en plaats moeten maken voor geluidsarmere toestellen.

Het rapport van McDonnell Douglas komt een dag nadat de eveneens Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zijn marktverkenning naar buiten bracht. Ook Boeing voorziet een duidelijk opleving, maar het aantal af te nemen toestellen ligt volgens de fabrikant in Seattle duidelijk hoger: 15.400. (Reuter, AP)