Krentenbrood

Terug in Nederland, terug op aarde, dit is aflevering 988. Nog dertien, dan kan ik zeggen dat ik meer dan duizend keer achter elkaar in de krant heb gestaan. Nou, zou het niet leuk zijn om dat te kunnen zeggen?

Honderden, honderden afleveringen geleden heb ik me om een of andere reden dit doel gesteld en nu ligt het onder handbereik. Bijna heb ik gedaan wat ik me heb voorgenomen om te doen.

Je zou een bibliotheek kunnen vullen met literatuur over mensen die doen wat ze zich hebben voorgenomen om te doen. Vooral als het gaat om wraak voor een ondervonden onrecht. Of een schitterende sportcarrière na een verschrikkelijke kinderziekte. Of het bereiken van rijkdom en macht na een jeugd bij een ongehuwde moeder.

In die zin is het misschien wel heel mooi om te doen wat je je hebt voorgenomen om te doen.

Aan de andere kant: de alpinist die zich voorneemt om álle achtduizenders ter wereld te beklimmen, de man die zich voorneemt om de rest van zijn leven op een paal te zitten, de bakker die zich voorneemt om een krentenbrood te bakken van tachtig meter lang.

Het kan ook zo dom zijn om te doen wat je je voorneemt om te doen, zo ezelachtig, zo ambtelijk, zo dor, zo bangelijk.

Ik weet het niet, ik twijfel weleens.

    • Koos van Zomeren