INSALATA DI RUCOLA

Over rucola of roquette werd meerdere malen geschreven op deze plek. Nog steeds is de gekweekte soort van deze licht pikante salade met een nootachtige smaak, die in het wild ruimschoots in zanderige bermen te vinden is (grote- en kleine zandkool), moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Wie nu toch eindelijk eens wil weten hoe rucola smaakt, kan deze slasoort zaaien tussen maart en augustus in de volle grond of in een diepe bloembak. Goed gesorteerde tuincentra verkopen zakjes rucolazaad. De rucola die in Italië wordt verkocht, heeft lange getande en vrij smalle bladeren en de stelen zijn niet al te mals. Derhalve snijdt men in Italië vaak een bosje rucola overdwars in korte stukjes. De Franse roquette heeft glad en vrij breed ovaal blad, is iets minder pikant en wat malser. De gelukkige vinder van een bosje rucola bij de groentespeciaalzaak kan er een heerlijke salade mee maken. Onderstaande versie is met name en faveur bij gewichtsbewuste Italiaanse vrouwen, die het tweemaal per dag pasta eten hebben afgezworen en nu de honger stillen met fettine en insalata - flinters gegrilld vlees en salade.

Voor 4 porties:

1 bosje rucola (circa 100 gram)

4 zoete trostomaten (circa 400 gram)

4 eetlepels olijfolie extra vergine

zeezout en versgemalen peper

drupje citroensap (facultatief)

Was de rucola, schud het blad droog, voeg het weer bijeen tot een bosje en snijd het overdwars in stukjes van 3 centimeter; gooi de uiteinden aan de wortelzijde weg. Snijd de tomaten in smalle partjes en wip eventueel het al te waterige zaadgedeelte eruit. Snijd de partjes overdwars in korte stukjes. Vermeng rucola en tomaten in een kom, giet er de olijfolie over, voeg zeezout en versgemalen peper naar wens toe en schep de salade luchtigjes om. Wie een licht rinse salade prefereert, knijpt nog een drupje citroensap uit een gehalveerde citroen over de salade. Direct serveren.

    • Florine Boucher