Dole: alleen hulp VS bij aftocht VN uit Bosnië

WASHINGTON, 7 JUNI. De Republikeinse leider van de Amerikaanse Senaat, Robert Dole, wil in Bosnië uitsluitend Amerikaanse grondtroepen inzetten om te helpen bij een eventuele terugtrekking van de VN-macht.

Dole zei gisteren een resolutie van die strekking in de Senaat te willen indienen. Zo'n operatie zou volgens hem onmiddellijk gevolgd moeten worden door opheffing het wapenembargo tegen de Bosnische moslims.

Dole gaf daarmee kritiek op de plannen van president Clinton, die vorige week woensdag heeft gezegd dat hij Amerikaanse troepen zou willen sturen, niet alleen om te helpen bij een eventuele terugtrekking van de VN, maar ook bij een 'hergroepering' van de VN-macht in Bosnië. Clinton heeft de Frans-Britse interventiemacht voor Bosnië, die nu in oprichting is, logistieke steun (helikopters en transportvliegtuigen) toegezegd en vuursteun uit de lucht. Ook zullen de Verenigde Staten een inlichtingen-eenheid inzetten. Later zei Clinton dat daadwerkelijke inzet van Amerikaans personeel op de grond “onwaarschijnlijk” zou zijn.

“Het is maar de vraag of het zenden van troepen - zelfs met meer uitrusting - iets meer doet dan de Bosnische Serviërs voorzien van meer potentiële gijzelaars”, aldus Dole. Dole eiste verder dat de NAVO en niet tevens de VN het bevel voert over een terugtrekking; een “robuuste” geweldsinstructie voor de troepen; en Amerikaanse levens mogen volgens hem niet op het spel worden gezet voor het redden van uitrusting. Ook andere Congresleden riepen op tot opheffing van het wapenembargo.

Een eventuele terugtrekking van de VN zou worden georganiseerd door een NAVO-legerkorps van in totaal 60.000 man. Tot 25.000 Amerikanen zouden daarvan deel uitmaken. Zo'n 1.500 Amerikaanse soldaten van het in Duitsland gelegerde Vijfde Legerkorps hebben zich de afgelopen dagen gevoegd bij een eenheid van 2.000 Amerikaanse parachutisten in Noord-Italië, die daar oefenen voor een nood-evacuatie van de VN.

Verscheidene andere eenheden zullen volgens militaire woordvoerders “in de nabije toekomst” eveneens naar Noord-Italië worden gezonden. Het Pentagon heeft gezegd zich nog te bezinnen op de “precieze omvang en aard van de operatie”.

Na het neerschieten van een Amerikaanse F-16 jachtbommenwerper, vrijdag boven het Servische deel van Bosnië, is onenigheid uitgebroken binnen de Amerikaanse luchtmacht. Vooraanstaande officieren vinden dat de VS het neerschieten moeten vergelden. Piloten zouden volgens hen in het algemeen tot vergelding in staat moeten zijn. Amerikaanse jachtvliegtuigen blijven voortaan langs de kust patrouilleren en wagen zich niet meer boven Bosnië.