Colombiaanse rebellen verbreken contacten Bogotà

BOGOTÀ, 7 JUNI. De Colombiaanse guerrillabeweging ELN heeft gisteren eenzijdig de contacten met de regering afgebroken, nadat de Colombiaanse minister van defensie Botero zaterdag een prijs op het hoofd van ELN-leiders had gezet.

Het marxistische Leger voor Nationale Bevrijding (ELN) had kort daarvoor toegestemd in voorbereidend overleg met de regering over een toekomstig vredesakkoord. President Samper had het ELN en de guerrillagroepen FARC en EPL daartoe vorige maand uitgenodigd om zo een einde te maken aan dertig jaar gewapende strijd. Een gezant van Samper voerde overleg via gevangen ELN-leden.

Botero, die over een grote machtsbasis beschikt, geldt als tegenstander van onderhandelingen met de guerrillabewegingen. Guerrillastrijders begonnen ruim een week geleden met een offensief in de noordelijke provincie Antioquia, waarbij zo'n 50 doden vielen. (AFP)