Bierbrouwer Interbrew wil Canadese Labatt kopen

LEUVEN/TORONTO, 7 JUNI. De Belgische Interbrew-groep maakt grote kans eigenaar te worden van de Canadese bierproducent Labatt. Interbrew heeft een overnamebod van 56,7 miljard frank (3,1 miljard gulden) gedaan, waarop de directie van Labatt positief heeft gereageerd.

Of de overname doorgaat, hangt alleen nog af van de aandeelhouders van de Canadese branchegenoot, zo liet topman Gerard Fauchey van Interbrew gisteren weten.

Interbrew troeft daarmee de Canadese overnamespecialist Onex af die omgerekend 2,7 miljard gulden over had voor Labatt. Het 'slachtoffer' was echter niet gediend van deze toenadering, waarbij Heineken indirect is betrokken. De financiering van het vijandige overnamebod van Onex loopt via Quilmes International, een bedrijf met grote bierbelangen in Zuid-Amerika dat voor 15 procent in handen is van de Heineken. Onex liet gisteren in een reactie weten zijn bod van 24 Canadese dollar per aandeel niet te zullen verhogen. Dat van Interbrew bedraagt 28,50 dollar. Alleen als dat bod om een of andere reden niet doorgaat, blijft het Onex-aanbod van kracht tot 13 juni, aldus Onex.

Interbrew slaat zijn slag met de overname van Labatt. De Leuvense brouwer, eigenaar van onder andere Stella Artois en Hoegaarden, rukt daarmee in één klap op van de zestiende plaats naar de vierde plaats op de wereldranglijst van bierbrouwers, na Anheuser-Busch (VS), Heineken en Miller (VS), aldus Fauchey.

Die sprong is te danken aan het feit dat Labatt een ijzersterke positie in Noord-Amerika en Mexico heeft, markten waar Interbrew tot nu toe slechts op kleine schaal actief is. Fauchey: “In de VS verkopen we alleen specialiteiten zoals Hoegaarden en Leffe.” Via de deal met Labatt krijgt Interbrew een distributienetwerk dat de Belgische brouwer overzee tot nu toe ontbeert. Labatt heeft op de thuismarkt een aandeel van 45 procent. Daarnaast is de brouwer sinds vorig jaar voor 22 procent eigenaar van de Mexicaanse brouwer Femsa Cerveza.

Interbrew is op zijn beurt in Europa de op drie na grootste brouwer, na Heineken, het Franse Danone (Kronenbourg) en het Deense Carlsberg. Sinds begin dit jaar is de Belgische groep, in 1988 ontstaan na een fusie van de bedrijven van de families Van Damme (Jupiler) en De Spoelbergh (Stella Artois), eigenaar van de Oranjeboom-brouwerij in Breda en de Arcense bierbrouwerij.

Labatt, dat Labatt Blue, Labatt Ice Beer en Rolling Rock verkoopt, is verder actief in Groot-Brittannië en Italië. Vorig jaar kwam de produktie uit op 18,5 miljoen hectoliter. John Labatt Ltd. is ook in de amusementssector actief. Het bedrijf bezit een meerderheidsbelang in het baseball-team Toronto Blue Jays en organiseert popconcerten. Vorig jaar was Labatt verantwoordelijk voor tournees van de Rolling Stones en Pink Floyd.

Een overneming van Labatt hing al een tijdje in de lucht omdat de aandeelhouders ontevreden zijn over de financiële prestaties.