Beursgraadmeter stijgt ondanks wegzakken dollar

AMSTERDAM, 7 JUNI. Op het Damrak heerste vanmorgen een afwachtende stemming. Bij matige omzetten en een driekwart cent lagere dollar noteerde de graadmeter, de AEX, niettemin rondom het middaguur 0,89 punt hoger op 436,12 punten.

AMSTERDAM De Amsterdamse obligatiemarkt lag er onveranderd goed bij. Net zoals overigens over bijna de hele linie de aandelenmarkt. Slechts een enkele koers brokkelde af. Zo verloor KPN 1,40 op 55,10. Een handelaar suggereerde koersmanipulatie, met het oog op de naderende herplaatsing van de tweede tranche van het staatsbelang. “Ze willen misschien de koers wat drukken om die te laten slagen”, veronderstelde hij.

KLM, die morgen met haar jaarcijfers komt waarover de verwachtingen hoog zijn gespannen, won 1 gulden op 51,60. Akzo Nobel was veertig cent beter op 194,30. De koers van Unilever liep 1,40 op tot 201,30. Koninklijke Olie klom twee dubbeltjes hoger op 198,30. Philips kreeg er tachtig cent bij op 64. Uitgever VNU was gevraagd met zeventig cent winst op 193,20 gulden.

Heijmans daarentegen verloor twee dubbeltjes. De aannemer maakte vanmorgen bekend twee bedrijven over te nemen, in België en Nederland. De aankondiging de overneming te financieren via een claimemissie lijkt de handen van de beleggers niet echt op elkaar te krijgen, ondanks de door de aannemer uitgesproken verwachting dat door de overnames de winst per aandeel zal stijgen.

Op de Europese valutamarkten zakte de koers van de dollar vanmorgen zo'n driekwart cent. De Amerikaanse munt noteerde rondom het middaguur 1,5775 gulden, vergeleken met 1,5845 aan het eind van de handel gisteren.

Het lagere koerspeil was gisteravond al bereikt tijdens de handel op de Amerikaanse valutamarkt. Op de Europese markten stelde de handel in dollars vanmorgen niet bijster veel voor. De eerste gegevens over de Amerikaanse economie die de koersontwikkeling lijken te kunnen beïnvloeden, zijn de inflatiecijfers over de maand mei die vrijdag naar buiten worden gebracht.

Het pond sterling ging met de dollar mee omlaag, al was de daling een stuk sterker. De Britse munteenheid daalde naar 2,5015 gulden, na een slotkoers van 2,5165 gisteren. De Franse frank viel terug van 31,910 gulden per honderd tot 31,845 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York, die de week opende met een nieuw indexrecord, zat de stemming er gisteren nog steeds goed in. Geruggesteund door de opnieuw gevraagde technologie- en farmaciefondsen steeg de Dow Jones-index met 8,65 punten tot weer een nieuw record op 4485,20 punten. Er werden bij actieve handel meer dan 341 miljoen aandelen verhandeld.

Wall Street heeft kennelijk zijn vertrouwen herwonnen in de Amerikaanse economie. De vrees voor een recessie na de tegenvallende arbeidsmarktcijfers over mei is volgens handelaren dit weekeinde weggeëbd. De koopjesjagers slaan sindsdien hun slag. Daarvan profiteerde IBM, dat maandag nog moest inleveren wegens zijn vijandige overnamebod op softwareproducent Lotus, in positieve zin. Microsoft boekte ook lichte winst.

TOKIO Na een aanvankelijk vandaag rustig verlopen handelsdag zorgde speculatieve aankopen in het laatste uur voor een stijging van de Nikkei-index. De slotstand kwam uit op 15.679,62 punten, 18,63 punten hoger dan het slot gisteren.