Alle ingrediënten voor een voorspelbare vervolgfilm

Bad Boys. Regie: Michael Bay. Met: Will Smith, Martin Lawrence, Téa Leoni, Tchéky Karyo. In: 50 theaters.

Latere filmhistorici zullen wellicht constateren dat er in de loop van de jaren negentig een definitief einde kwam aan het primaat van de regisseur in Hollywood. Onder invloed van sommige Europese filmcritici had in de jaren zestig zelfs in de bakermat van de internationale filmindustrie de auteurstheorie wortel geschoten, die echter steeds onhoudbaarder bleek. Sterren als Arnold Schwarzenegger, Eddie Murphy en Sharon Stone gingen bepalen hoe hun films eruit zagen en kozen daar een regisseur bij uit. Enkele succesvolle producenten maakten eveneens school, zoals in de actiesector Joel Silver en het duo Don Simpson en Jerry Bruckheimer.

Het oeuvre van Simpson & Bruckheimer is herkenbaar aan een hoog geluidsvolume, schrandere variaties op genre-formules, een snelle opeenvolging van explosies, achtervolgingen en schietpartijen, modieuze aankleding van aantrekkelijke sterren en een voortdurende flirt met het Grote Geld van Enorme Hoeveelheden Drugs. Na hits als Top Gun, de Beverly Hills Cop-serie en Days of Thunder schoot het duo dit jaar in commercieel opzicht weer verrassend raak met Bad Boys, een actiefilm van bijna twee uur zonder grote sterren en onder regie van de debuterende clip- en reclamespecialist Michael Bay.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor twee zwarte televisieperformers, beiden in hun eerste grote filmrol: de komiek met wijd uitstaande oren Martin Lawrence en Will Smith, ook hier bekend uit de tv-serie Fresh Prince of Bel Air. Ze spelen een undercover-duo van de narcoticabrigade uit Miami, dat binnen 72 uur een partij uit het politiebureau ontvreemd wit poeder moet zien op te sporen, op straffe van disciplinaire vernederingen. Bovendien heeft de Europese schurk (Tchéky Karyo, ook bekend als Nostradamus) de vriendin van een van beiden in koelen bloede vermoord, hetgeen de wraaklustige inzet verdubbelt.

Nou ja, het is het bekende werk: er wordt in slow-motion met twee handen geschoten uit automatische wapens, er wordt gesnoven en gedanst in glitterdisco's en de slechterik komt onder spectaculaire omstandigheden aan zijn einde. Bad Boys is lawaaiig vakwerk van hoog ambachtelijk niveau zonder een greintje persoonlijkheid. De vervolgfilms laten zich bij voorbaat uittekenen.

    • Hans Beerekamp