Akkoord in Burundi over de strijd tegen Hutu-extremisten

BUJUMBURA, 7 JUNI. Het leger en de regering van Burundi zijn het gisteren eens geworden over plannen om de wijken Kamenge en Kinama in de hoofdstad Bujumbura te zuiveren van Hutu-extremisten. Vanmorgen zijn drie bataljons van het Burundische leger de wijken binnengetrokken, aldus de strijdkrachten in een bekendmaking.

Gisteravond riep de premier van Burundi, Antoine Nduwayo, de inwoners van Kamenge en Kinama op om de wijken te verlaten. Duizenden inwoners van Kamenge zouden inmiddels naar de heuvels buiten Bujumbura zijn gevlucht. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is daar begonnen met het uitdelen van voedsel.

Volgens onbevestigde berichten zouden ook de Hutu-extremisten de wijken inmiddels hebben verlaten. Gisteravond nog hadden aanhangers van het Hutu-Front voor de Verdediging van de Democratie (FDD) per telefoon gemeld dat ze bereid waren om de strijd met het uitsluitend uit Tutsi's bestaande leger aan te gaan. “We hebben besloten om in Kamenge te blijven want als wij vertrekken zullen de militairen en aanhangers van de Sans Echec-militie (die geheel uit Tutsi's bestaat red.) de huizen vernietigen en de Hutu's verhinderen om terug te komen”, aldus 'majoor Clément' van het FDD.

Het leger is al lange tijd verwikkeld in een guerrilla-strijd met Hutu-extremisten in Bujumbura. Bij eerdere zuiveringsacties dit jaar in de wijk Biza vielen naar schatting 500 doden, voornamelijk Hutu's. Kamenge en Kinama zijn de laatste Hutu-bastions in Bujumbura. In Burundi woont de Hutu-bevolking nu voornamelijk op het platteland, terwijl de Tutsi's naar de steden zijn getrokken. (AFP)