21 Nederlandse MGM-theaters naar Chargeurs

AMSTERDAM, 7 JUNI. De 21 Nederlandse MGM-bioscopen, waaronder het Amsterdamse Tuschinski-theater, komen in handen van de Franse Chargeurs-groep. De noodlijdende Franse bank Crédit Lyonnais, heeft ze verkocht.

Door de aankoop van MGM-cinemas wordt Chargeurs de belangrijkste bioscoop-exploitant van Nederland. Driekwart van alle bioscoopstoelen in de Randstad staan nu in een MGM-theater. Chargeurs was al actief in Nederland. Samen met Warner Bros en de Morgan Creek heeft de groep in 1995 al een bioscopencomplex van acht zalen neergezet in Scheveningen. Chargeurs wil de mede-vennoten in Scheveningen op termijn uitkopen.

De nieuwe eigenaar is van plan de huidige lijn voort te zetten. De werkgelegenheid blijft gegarandeerd en de lopende uitbreidingsplannen worden gewoon voortgezet. In november start MGM Cinemas met een megabioscoop in Groningen en in december opent een Haagse megabioscoop zijn deuren voor het publiek.

Ook de uitbreiding van het Amsterdamse Tuschinski-theater gepland voor volgend jaar, gaat gewoon door. Medio 1996 wil MGM beginnen met de bouw van een megabioscoop in de buurt van het nieuwe Ajax-stadion in Amsterdam Zuidoost. Provinciale Staten van Noord-Holland moeten daarvoor nog toestemming geven.

De eerstkomende anderhalf jaar blijft de naam van de bioscopen bovendien ongewijzigd, zo vertelt directeur W. van Wouw van MGM Cinemas. Dat geeft het bedrijf de tijd om rustig naar een nieuwe naam te zoeken. MGM Cinemas verwijst naar de roemruchte Hollywood-studio's met dezelfde naam, maar heeft in feite niets met dit Amerikaanse bedrijf te maken.

De 21 Nederlandse MGM-bioscopen exploiteren 69 schermen. De omzet bedroeg in 1994 70,5 miljoen gulden. Het bedrijf doet geen mededelingen over de winst- of verliescijfers. Ook is onbekend welk bedrag de nieuwe eigenaar heeft neergelegd voor de bioscopen. Chargeurs is van oorsprong een rederij uit Bordeaux. Inmiddels is het echter een omvangrijke groep, die vooral actief is in textiel en entertainment. Er werken zo'n 10.000 mensen en de omzet bedraagt 10 miljard franc (3,2 miljard gulden).

Chargeurs bezit in Frankrijk al een bioscoopketen. Dat is de Pathé-keten, die in 1895 is opgericht door Charles Pathé, één van de grondleggers van de cinema. In Frankrijk exploiteert deze firma 152 schermen. Chargeurs produceert ook zelf films. Vorig jaar was de groep betrokken bij de Franse rolprent Queen Margot en dit jaar bij de Amerikaanse produktie Showgirls.

Crédit Lyonnais is verder nog doende met de verkoop van de MGM-bioscopen in Groot-Brittannië en de bioscoop-activiteiten in Denemarken, onder de naam MGM Nordisk. (ANP)