Uur U voor Hiddink

Na de uitglijder in Praag had bondscoach Guus Hiddink een paar dagen nodig om te bekomen van de schrik. Zijn videorecorder werd slechts ingeschakeld voor het afdraaien van films. Pas op maandag, vier dagen later, durfde hij de droevige vertoning tegen Tsjechië onder ogen te zien. Nu kan hij alles relativeren.

De teleurstelling na de nederlaag met PSV om de wereldbeker (1988) kwam bij hem harder aan. Hij kent de reden van het debâcle. Niet zijn uitgestippelde tactiek, maar de uitvoering ervan deugde van geen kanten. En sommige spelers, zoals Van Vossen, Bosz, Numan, Seedorf, hadden gewoon de juiste vorm niet. Dat is gemakkelijk geredeneerd, maar van een speler (Van Vossen) die sinds half februari geen duel meer op het hoogste niveau had gespeeld, kon je geen scherpte verwachten. Anderen stonden op een vreemde positie. Na drie nederlagen en een overwinning op Malta, is het uur U voor Hiddink aangebroken. De meest sympathieke bondscoach van de laatste tien jaar kan zich morgen tegen Wit-Rusland geen misstap meer veroorloven. Hij wenst niet mee te doen aan de Ajax-euforie en hij heeft zich ook wars getoond van de Michels-school. Hiddink is mans genoeg om voor een eigen zetting te zorgen. In het jaar dat Ajax de Europa Cup I verovert, zal hij toch met resultaten moeten komen. De historie wijst uit dat clubsuccessen vaak werden gevolgd door goede resultaten van het Nederlands team. Nadat Ajax in de jaren zeventig drie keer de Europa Cup had gewonnen, stal Oranje de show op het WK van '74. De volgende opleving van de Amsterdammers (Europa Cup II-finales in '87 en '88) en de Europa Cup I-zege van PSV gingen vooraf aan het behalen van de Europese titel in '88. Hiddink kan dus niet al te luchthartig doen over het succes van Ajax. En hoewel hij geen blijk heeft gegeven van grote bewondering, beseft hij wel dat het Nederlands elftal alleen kan functioneren volgens de leer van Van Gaal. Voetbal is een simpel spel, zo heeft de Ajax-trainer bewezen. Als je maar lang genoeg vaste patronen instudeert, kun je zonder compromissen de beste ploegen bestrijden. Hiddink heeft geen gelegenheid een eigen stempel te drukken op Oranje. Daarom zal hij de sjablonen moeten benutten die hem in de schoot worden geworpen. En dan nog is hij niet te benijden. Verschillende Ajacieden zitten met hun hoofd midden in de transferperikelen. Morgen blijkt of ze ook andere belangen kunnen dienen dan hun eigen belang.

    • Erik Oudshoorn