Usmanova

Yulduz Usmanova: Alma Alma (Blue Flame 398 40572) en Jannona (idem 398 40772). Distr. Munich

Je ziet het vaker bij populaire musici van buiten de Angelsaksische sfeer: op hun doorbraak-cd proberen ze zo westers mogelijk te klinken, daarna keren ze wijzer en bewuster terug naar hun 'roots'. De Oesbeekse zangeres Yuldus Usmanova, in haar eigen land razend populair, maakte met Alma Alma geen slechte entree op de wereldmarkt. Maar de nieuwe cd Jannona is over de hele linie sterker. Haar stem treedt meer op de voorgrond en gaat vaker de diepte in, de arrangementen zijn rijker, er is meer ruimte voor saz en tanbur met als gevolg een persoonlijker 'oosterse' kleur.

Er staat één cover op deze cd, I wish you were here van DJ George, de rest is van Usmanova zelf. Het meest overtuigt haar stem in ballads als Yor-yorlar en Ona, fraaie stukjes Weltschmerz met krachtige uithalen in de hoogte. Ook haar dansrepertoire zit echter goed in elkaar met Adolik als opgewekt hoogtepunt.

Wie deze kwieke zangeres, kind aan huis in Nederland met zelfs een fanclub in Den Bosch, (nog) eens wil horen kan daarvoor de komende weken terecht op Oerol (Terschelling), Dunya (Rotterdam), Mundial (Tilburg) en Spectrum (Schiedam), allemaal openlucht festivals.

    • Frans van Leeuwen