Uitslagen tennis Roland Garros

Frankrijks laatste heldin in de open Franse tenniskampioenschappen, de Frans/Amerikaanse Mary Pierce, verloor dit weekeinde van een nieuwe ster uit Kroatië. De 17-jarige Iva Majoli, het 'jongere zusje' van Monica Seles, schrok van het lawaai toen ze zondagmiddag het centre-court van Roland Garros op kwam lopen. Maar het lusteloze en onnauwkeurige spel van Pierce stelde haar al snel gerust. Toen Pierce aan het begin van de tweede set de baan verliet voor een behandeling aan een gescheurde spier in haar liesstreek, hield Majoli haar spieren warm door met een ballenjongen te tennissen.

Pierce, die de hele week anti-biotica slikte tegen een verkoudheid, had vorig jaar in Parijs de finale gehaald. In januari won ze de open Australische titel, maar sindsdien is haar vorm tanende. Majoli speelde simpel, sloeg hard en won eenvoudig met 6-2 en 6-3. Het is de eerste keer dat Majoli doordrong tot de kwartfinale van een grand-slamtoernooi. Ze speelt vandaag tegen de Japanse Kimiko Date. De andere kwartfinales zijn Steffi Graf tegen Gabriela Sabatini, Conchita Martinez tegen Virginia Ruano-Pascal en Aranxta Sanchez-Vicario tegen Chanda Rubin.

De 19-jarige Amerikaanse Rubin verraste zaterdag met een overwinning op Jana Novotna. De Tsjechische verspeelde twee jaar geleden in de finale van Wimbledon een 4-1 voorsprong tegen Graf, waarna ze uithuilde op de schouder van de hertogin van Kent. Dit keer stortte ze wederom op onverklaarbare wijze in. Novotna, als vijfde geplaatst, stond in de derde set met 5-0 en 40-0 voor. Ze kreeg negen matchpoints, maar miste ze allemaal en verloor met 7-6, 4-6 en 8-6.

In het dubbelspel wonnen Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, die als tweede zijn geplaatst, met 4-6, 6-3 en 6-2 van het gelegenheidsduo Jan Siemerink en Mark Knowles, die van de Bahamas komt. Het koppel stuit in de kwartfinale op de sterke Russen Kafelnikov/Olhovsky. Brenda Schultz en Sabatini verloren met 2-6, 6-2 en 6-2 van het Franse duo Tauziat/Halard. Kristie Boogert en Nicole Muns-Jagerman verloren met 6-4 en 7-6 van het Amerikaanse koppel Fernandez/Fendick.