Super-chip verstouwt 16.000 blz.

MÜNCHEN, 6 JUNI. IBM, Siemens en Toshiba hebben dinsdag hun nieuwste geheugenchip gepresenteerd. De chip, vrucht van een gezamenlijk ontwikkelingsproject en niet groter dan een vingernagel, kan 256 megabit aan informatie bevatten. Ofwel: het 286 vierkante milimeter tellende ding verstouwt meer dan 16.000 A4-tjes, zo is dinsdag door de drie bedrijven bekendgemaakt.

Op de chip kunnen de complete werken opgeslagen worden van Shakespeare en Goethe plus de grote literaire werken van Manyoshu, Kokinshu en Genjisage. En zelfs dan zit het silicium-geval nog niet vol. De standaard-editie van de krant International Herald Tribune kan er ook op.

De onderzoekers hebben sinds januari 1993 aan het project gewerkt. De nieuwe chip zal de steeds meer geheugen vretende computers een flinke duw in de rug geven. Deze machines hebben steeds meer opslagcapaciteit nodig door het gebruik van ingewikkelde programmatuur die meer mogelijkheden bieden. Vooral de multi-mediatoepassingen (gebruik van animaties, tekst, geluid en kleur) lopen daardoor sneller en beter.

Tot nu toe wordt binnen de pc-industrie vooral de 16-megabit chips gebruikt. Die leveren Siemens en IBM. Bovendien werken IBM, Siemens en Toshiba aan de ontwikkeling van en 64-megabit-chip. De kennis voor de ontwikkeling van de 64-er werd ook gebruikt voor het maken van de 256-er. (ANP)