Servië: leider oppositie veroordeeld

BELGRADO, 6 JUNI. De leider van de Servische Radicale Partij (SRS), Vojislav Seselj, is zondag tot twintig dagen celstraf veroordeeld wegens het verstoren van de openbare orde tijdens een betoging, zaterdag, in de Servische stad Gnjilane. Samen met Seselj werden nog zes andere SRS-leiders tot twintig of dertig dagen celstraf veroordeeld.

Tijdens de betoging raakten SRS-aanhangers slaags met de politie. Daarbij werden twee mensen, onder wie een politieman, gewond.

Seselj reist al geruime tijd door Joegoslavië (Servië en Montenegro) voor wat neerkomt op een propagandacampagne tegen de Servische president Milosevic, die hij van “verraad” beschuldigt sinds hij in augustus vorig jaar het vredesplan van de internationale contactgroep voor Bosnië aanvaardde. De campagne moet op 17 juni in Belgrado eindigen met een grote demonstratie tegen Milosevic en vóór de zaak van de Bosnische Serviërs.

Met de veroordeling hebben de autoriteiten in Joegoslavië de ultra-nationalistische SRS voor enkele weken monddood gemaakt. In deze periode kunnen moeizaam verlopende onderhandelingen tussen Milosevic en de Amerikaanse en Russische onderhandelaars Frasure en Zotov wellicht tot een akkoord over de Joegoslavische erkenning van Bosnië komen. Naar het oordeel van waarnemers komt de veroordeling van zijn radicale criticus Seselj Milosevic zeer goed uit, gezien de gevoeligheid van de beslissing Bosnië te erkennen. (Reuter)