Russen mogen schulden later gaan aflossen

PARIJS, 6 JUNI. Rusland heeft van de Club van Parijs (verenigde westerse crediteurenlanden) uitstel gekregen voor schuldbetalingen van bijna zeven miljard dollar die het land dit jaar had moeten voldoen. Tevens is afgesproken in het najaar onderhandelingen te beginnen over een regeling voor de totale Russische schuld. Dat is zaterdag bekendgemaakt na driedaags overleg in Parijs.

Rusland moest de zeventien westerse landen dit jaar in totaal ongeveer 9,5 miljard dollar betalen. Het resterende bedrag van ruim 2,5 miljard dollar zal het land op de oorspronkelijk vastgestelde termijnen moeten voldoen. De Club van Parijs gaf vorig jaar al uitstel voor zeven miljard dollar aan betalingen over 1994 en een jaar eerder voor vijftien miljard dollar over 1993 en 1992. Voor de bijna zeven miljard van dit jaar zijn nieuwe aflossingstermijnen vastgeteld tot maximaal vijftien jaar.

De Club van Parijs sprak zaterdag in een verklaring “voldoening” uit over het economische programma dat Rusland in april overeenkwam met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor kwam de weg vrij voor onderhandelingen over schuldverlichting. Rusland gaat later deze maand praten met de commerciële banken, waaraan het 26 miljard dollar schuldig is.

De Russische schuld aan de landen van de Club van Parijs bedraagt bijna 40 miljard dollar. Moskou dringt al geruime tijd aan op een regeling voor het gehele bedrag in plaats van afspraken voor telkens een jaar. Daarover beginnen nu dus in het najaar besprekingen. Maar de Russische onderhandelaar in Parijs, vice-premier Oleg Davydov, zei zaterdag te betwijfelen of de westerse landen werkelijk tot zo'n totaalregeling bereid zijn.