Politie arresteert kopstukken nieuwe extreem-rechtse partij

ROTTERDAM, 6 JUNI. De politie van Rotterdam heeft zaterdag negentien rechts-extremisten gearresteerd, onder wie drie kopstukken van een nieuwe ultra-rechtse beweging. Dat gebeurde nadat zij een spandoek met een Keltisch kruis hadden ontvouwd op de trappen van het stadhuis aan de Coolsingel. Ook drie leden van een extreem-linkse 'volggroep' werden aangehouden. Een van hen droeg een vuurwapen.

De drie extreem-rechtse leiders zijn de Arnhemmer C. Kusters, die vorige week donderdag de nieuwe Fundamentalistische Arbeiders Partij (FAP) oprichtte, het Rotterdamse gemeenteraadslid M. Freling van CP'86 en de Duitser M. Petri, voormalig leider van de inmiddels verboden Duitse neo-nazistische partij FAP.

De actie bij het Rotterdamse stadhuis was de eerste daad van de Nederlandse FAP. Aanvankelijk wilde de groep demonstreren voor het Duitse consulaat in Rotterdam, uit protest tegen een onderzoek van het Bundeskriminalamt naar de Nederlandse FAP-leden. Burgemeester Peper verbood de protestbijeenkomst uit vrees voor een verstoring van de openbare orde.

Kusters en zijn aanhangers, onder wie ook leden van de verboden Duitse FAP, prediken “de Arabische revolutie onder de arbeiders”. De oprichters willen hun ideeën verspreiden door met “politieke soldaten” over straat te marcheren. De partij moet volgens Kusters de meest extreme groepering binnen CP'86 een nieuw heenkomen verschaffen. Die is ontevreden over de Centrumpartij die tijdens de laatste Kamerverkiezingen geen zetel veroverde. De gematigder leden van CP'86 zouden overwegen over te stappen naar de CD.

Politicoloog J. van Donselaar ziet de FAP als de nieuwe, meest radicale loot aan de stam van extreem-rechts in Nederland, een produkt van de crises binnen CP'86. De FAP verlaat volgens hem “de electorale strategie van CP'86 en probeert haar aanhang te mobiliseren met acties op straat zoals in Duitsland gebeurt”. De aanhang van de FAP is volgens Van Donselaar “een huiskamertje vol”.

De politie hield zaterdag de rechts-extremisten scherp in de gaten. Aanvankelijk zou de groep samenkomen op het NS-station van Gouda, waar de politie een mobiele eenheid klaar had staan. Geen van de FAP'ers liet zich daar zien. Ook in Amsterdam en Alkmaar, waar FAP-sympathisanten een demonstratie hadden aangekondigd, bleef het rustig.

In Rotterdam verzamelden de drie extreem-rechtse leiders zich met een groepje aanhangers in een café in het centrum van de stad. Van daaruit ging de groep naar het stadhuis. Daar was juist een kleine, vreedzame manifestatie tegen fascisme beëindigd.

De opgepakte leden van de linkse 'volggroep' moesten de vreedzame demonstranten beschermen bij een eventuele confrontatie met de rechts-extremisten. Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie kwam het niet tot ongeregeldheden tussen beide kampen. In totaal werden 22 mensen gearresteerd, van wie er 17 een proces-verbaal kregen. De arrestanten werden aan het eind van de middag vrijgelaten.