Na negen jaar weer een beker voor Van 't Hek

UTRECHT, 6 JUNI. Negen jaar geleden won Tom van 't Hek de Europa Cup voor landskampioenen. Hij was toen speler van Kampong. Gisteren herhaalde hij dat succes als trainer-coach van de vrouwenploeg van de Utrechtse club. Zijn ploeg, debuterend op Europees niveau, versloeg door een heldenrol van keepster Stella de Heij het Duitse Berliner HC via strafballen. In de reguliere speeltijd was er niet gescoord.

Met deze internationale prijs zette Van 't Hek zijn afscheid luister bij. Hij was negentien jaar 'in dienst' bij Kampong, zestien jaar als speler en drie jaar als coach. Hij zal nog wel regelmatig bij zijn geliefde club blijven komen omdat hij in een lager team een balletje wil gaan slaan. Als coach zal hij zich echter alleen nog met het Nederlands elftal bezighouden dat volgende week in eigen land het Europees kampioenschap speelt. In november kan Oranje zich in Zuid-Afrika plaatsen voor de Olympische Spelen.

De Europa Cup is tot dusver de kroon op het werk van Van 't Hek als oefenmeester. Ook al heeft de titel internationaal gezien weinig waarde. Het betere hockey wordt momenteel buiten Europa vertoond, Australië, Zuid-Korea en Argentinië. Bovendien ontbrak de titelverdediger, het Wassenaarse HGC, in Utrecht omdat de Europese hockeybond sinds kort vasthoudt aan de bepaling dat elk land maar één deelnemer mag afvaardigen. In alle euforie wilde Van 't Hek na afloop echter geen relativerende geluiden horen. “Het is zo Nederlands om nu allerlei maars te plaatsen.”

Drie seizoenen geleden nam Van 't Hek de technische leiding bij Kampong op zich. Binnen een mum van tijd veranderde hij de notoire middenmoter in een geduchte topper. Zijn hockeysters bekwaamden zich met succes in de door hem gepropageerde fysieke speelwijze. Feilloos kopieerden zijn pupillen in het veld de branie die Van 't Hek langs de lijn aan de dag legde. De ploeg drong drie keer door tot de play-offs en werd twee keer landskampioen.

Aan Patty Mundt de erfenis van Mister Kampong te beheren. Van 't Hek zelf maakte zich sterk voor de komst van de Hattemmer. “Het zal voor Patty lastig zijn om nog meer uit dit team te halen. Maar een topteam is het en ik weet zeker dat het dat zal blijven onder zijn leiding. Want ook al zou je tweede worden, dan nog ben je een topper.”

Ook Mundt zelf erkent dat het geen eenvoudige opgave zal worden zijn charismatische en uitermate populaire voorganger te doen vergeten. “Ik kan het bij Kampong nooit beter doen. Dat is een feit. Tom heeft de ploeg naar de top gebracht, tot een collectief gemaakt en veel zelfvertrouwen gegeven. In die zin is de erfenis perfect en kom ik in een gespreid bedje terecht.”

Toch waakt de Deventer makelaar in onroerend goed er voor voort te borduren op succesformule van zijn afzwaaiende collega. “Hoewel ik niet bang ben voor het stigma stroman van Van 't Hek. Als ik het nodig acht, zal ik niet schromen ruggespraak met hem te houden. Daar schaam ik me niet voor. Maar ik zal de komende periode eigen accenten en nuanceverschillen aanbrengen. Het is een uitdaging om op mijn manier het succes van Van 't Hek te evenaren. Dat beetje arrogantie heb ik gelukkig wel.”

    • Mark Hoogstad