N-Korea dreigt VS met einde onderhandelingen

KUALA LUMPUR, 6 JUNI. Noord-Korea heeft vandaag gedreigd de onderhandelingen met de Verenigde Staten, die in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur worden gehouden, af te breken. “Of we de gesprekken zullen voortzetten zal afhangen van de besprekingen van vandaag”, zo liet een Noordkoreaanse diplomaat weten.

De Noordkoreanen onderhandelen sinds 20 mei in Kuala Lumpur met de VS over de vervanging van de Noordkoreaanse kerncentrales. Vanmorgen zijn twee leden van de Noordkoreaanse delegatie teruggekeerd naar Noord-Korea. De overige leden ontmoeten vanmiddag de Amerikaanse delegatie.

Noord-Korea stelt als nieuwe eis dat de VS verbeteringen in de infrastructuur en energieleidingen ter waarde van 1 miljard dollar op zich nemen, aldus een bericht van het Noordkoreaanse persbureau KCNA gisteren. KCNA herhaalde de eis dat de te leveren kerncentrales een 'Designed in America' merkteken dragen, onafhankelijk van het land waar de centrales worden gemaakt. (AP)