Moody's bezorgd over Britse zakenbanken

ROTTERDAM, 6 JUNI. Het beoordelingsbureau voor kredietwaardigheid Moody's maakt zich grote zorgen over de financiële gezondheid van Britse zakenbanken. In een rapport van deze week waarschuwt Moody's zakenbanken die hun handelsactiviteiten op de financiële markten verder uitbouwen. Zij lopen het risico dat “deze toenemend risky business niet wordt ondersteund door voldoende kapitaal”.

Het bankroet van Barings eerder dit jaar illustreert volgens Moody's het belang van de kwaliteit van het management en de controlesystemen bij zakenbanken. Een handelaar in Singapore bleek in staat een miljardenverlies te veroorzaken die de bank de das omdeed. Het Nederlandse ING nam Barings vervolgens over.

Moody's houdt er mee rekening dat de Britse zakenbanken hun vooraanstaande positie in de financiële wereld niet kunnen handhaven. Hun kredietwaardigheid staat onder druk omdat ze in de jaren '90 voor hun winst in toenemende mate afhankelijk zijn geworden van de risicovolle handel voor eigen rekening. Bovendien stijgen de kosten bij de banken sterk.

Volgens Moody's ondervinden de banken in Groot-Brittannië hinder van een te kleine thuismarkt en moeten ze werken met een relatief klein eigen vermogen. Die twee laatste aspecten weerhoudt de Britse zakenbanken ervan succesvol te zijn in de concurrentie met de grote Amerikaanse zakenbanken en andere internationale bankiers.

De geplande verkoop van de grootste Britse zakenbank Warburg aan Swiss Bank zorgt volgens Moody's voor twijfels over de toekomstige onafhankelijkheid van de overige spelers in de markt. Moody's wil in de toekomst meer Britse zakenbanken aan een onderzoek onderwerpen.