Miljardenorder voor Boeing van Saoedi-Arabië

ROTTERDAM, 6 JUNI. Vliegtuigfabrikant Boeing krijgt tweederde deel van een order ter waarde van 6 miljard dollar van de Saoedische luchtvaartmaatschappij Saudi Arabian Airline.

Dit schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. McDonnell Douglas, de tweede Amerikaanse vliegtuigfabrikant zal waarschijnlijk de rest van de order voor verkeersvliegtuigen voor zijn rekening nemen, heeft de krant uit goede bronnen vernomen. De overeenkomst die vorig jaar al werd aangekondigd door president Clinton en de Saoedische prins Bandar bin Sultan, was herhaaldelijk uitgesteld als gevolg van kastekorten bij de Saoedische overheid die werden veroorzaakt door de lage olieprijzen.

Saoedi-Arabië heeft zich in onderhandelingen met de Verenigde Staten verplicht om 22 tweemotorige Boeing 777's te kopen, en vijf 747-200 jumbo's, voor in totaal ongeveer 4 miljard dollar. Het aandeel van McDonnell Douglas in de order behelst de levering van 22 150-zitters van het type MD-90 en vier driemotorige vrachtvliegtuigen van het type MD-11.

Saudi Arabian Airline is bezig zijn vloot te moderniseren, als onderdeel van een plan tot privatisering van de maatschappij. De order maakt ook deel uit van een handelsovereenkomst tussen de VS en Saoedi-Arabië die voortvloeit uit de nauwe banden tussen beide landen sinds de Golfoorlog van 1991.

In een nieuwe marktverkenning die Boeing vandaag heeft gepubliceerd, voorspelt het bedrijf dat er de komende twintig jaar behoefte is aan 15.400 verkeersvliegtuigen met een totale waarde van meer dan 1000 miljard dollar ter vervanging van verouderde toestellen. Volgens Boeing hebben de luchtvaartmaatschappijen door de algemene economische opleving het dieptepunt achter de rug. De resultaten zijn duidelijk verbeterd. Het vervoer tussen Europa en Azië groeit in de periode 1995-2014 met gemiddeld 7 procent per jaar tegen een gemiddelde van 5,1 procent voor de hele wereld. De waarde van de verwachte orders bedraagt in de jaren 1995-2000 gemiddeld 37 miljard dollar per jaar. Na 2000 neemt dat toe tot 57 miljard dollar per jaar.