LAMSTONGSALADE

Deze salade is heerlijk als hoofdgerecht, voorgerecht of als onderdeel van een buffet. De hoeveelheden kunnen makkelijk vermenigvuldigd worden voor een groter aantal mensen. Lamstongetjes zijn voordelig en veelzijdig. U kunt ze een dag van tevoren koken en in de koelkast bewaren. Laat ze in dat geval op kamertemperatuur komen voor het serveren.

Voor 4 personen:

500 gram lamstongetjes

1 grote wortel, schoongeschraapt, in 2 of 3 stukken

1 stengel bleekselderij, in 2 of 3 stukken

1 kleine ui, heel gelaten

kleine handvol peterselie

paar takjes verse tijm

1 theelepel peperkorrels

2 laurierbladen

circa 1 liter water

Doe alle ingrediënten in een grote soeppan en breng langzaam tegen de kook aan. Laat 2 tot 3 uur sudderen tot de tongetjes gaar en makkelijk te pellen zijn. Neem de pan van het vuur en laat de tongetjes afkoelen voor u ze pelt. Zeef de bouillon en bewaar voor een ander recept.

2 rode paprika's

2 gele paprika's

circa 250 gram roodlof

Verwarm de grill voor. Leg de hele paprika's op een bakplaat en zet ze onder de grill tot ze geblakerd zijn, waarbij u ze af en toe omdraait. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze circa 10 minuten staan. Ontvel de paprika's boven een bord om het sap op te vangen en verwijder ook het zaad en de zaadlijsten. Snijd de paprika's in dikke repen en zet weg. Bewaar het paprikasap voor de dressing. Verdeel de roodlof in blaadjes en schik ze met de punten naar buiten straalsgewijs langs de rand van een grote schaal.

DRESSING

circa 1 eetlepel paprikasap

1 dessertlepel sesamolie

3 eetlepels arachide-olie

1 eetlepel limoensap

snufje kerriepoeder

zout naar smaak

versgemalen peper

Doe alle ingrediënten in een kleine kom en klop ze stevig door elkaar.

Pel de afgekoelde tongetjes en snijd ze in dunne plakken. Schik ze om en om met de repen paprika in een decoratief patroon op de schaal. Schep er de dressing over en dien op.

    • Kim Maclean