Kroatische Serviërs in Krajina aangevallen

SARAJEVO, 6 JUNI. Bosnische Kroaten, bijgestaan door eenheden van het Kroatische leger, hebben zondag een offensief geopend tegen de Kroatische Serviërs. Ze bedreigden daarbij de weg die de hoofdstad van de 'republiek' van de Kroatische Serviërs, Knin, met de gebieden van de Bosnische Serviërs verbindt.

De Kroaten begonnen zondag een gecombineerde infanterie- en artillerie-aanval in het gebied van de berg Dinara, een piek in een bergketen met dezelfde naam langs de grens tussen Bosnië en Kroatië. Ze beschoten twee dorpen in dit gebied en drongen door tot op slechts achttien kilometer van Knin, bastion en hoofdstad van de 'Servische Republiek Krajina' (RSK), de eenzijdig uitgeroepen staat van de Kroatische Serviërs.

De aanval kwam voor de Kroatische Serviërs kennelijk volstrekt onverwachts. De 'president' van de RSK, Milan Martic, belde - volgens VN-woordvoerders 'geagiteerd' - de speciale VN-gezant in ex-Joegoslavië, Yasushi Akashi, en eiste een interventie van de VN om aan het gecombineerde Kroatische en Bosnisch-Kroatische offensief een eind te maken. Als dat niet zou gebeuren zouden de Kroatische Serviërs Kroatische steden langs de Adriatische kust gaan beschieten. Later diezelfde dag kondigde Martic in zijn RSK een algehele mobilisatie af. Volgens bekendmakingen in Knin waren bij het offensief 26 Kroatische Serviërs gewond geraakt, van wie er een later overleed.

Akashi kreeg van de Kroatische ex-premier Hrvoje Sarinic, chef-onderhandelaar van Kroatië in de relaties met de Kroatische Serviërs, de verzekering dat Kroatië niet van plan was de betreffende sector van de RSK - sector zuid - aan te vallen. Vorige maand veroverden de Kroaten in een bliksemoffensief een ander deel van de RSK, West-Slavonië.

Maandagochtend werd in het gebied in sector zuid niet langer op grote schaal gevochten. Wel is sindsdien voortdurend sprake geweest van kleine schermutselingen. (AP)