Koersen Damrak houden opgaande lijn goed vast

AMSTERDAM, 6 JUNI. De beurshandel kende vanochtend een rustige, positieve start. Hoewel grote institutionele beleggers zich niet lieten zien, zodat de omzetten laag bleven, bleef de stemming goed mede dankzij een gunstiger dollarkoers, die vanochtend een cent hoger opende op 1,5845.

AMSTERDAM Vooral Polygram, KLM en Fortis stonden positief in de belangstelling. KLM, die donderdag zijn jaarcijfers bekend maakt, klom vanochtend zeven dubbeltjes naar 49,90. Fortis zette de goede lijn van de afgelopen tijd voort en noteerde een winst van 1,20 gulden op 88,40. Minder in trek waren Koninklijke Olie, KPN en Vendex die op lagere noteringen terugvielen.

De beursbarometer AEX stond tegen het middaguur 2,64 punten hoger op 435,74.

In de obligatiekoersen zat weinig beweging. Een uitzondering was de 7,5 procent 30-jarige Nederlandse Staat met een winst van 33 cent op 103,80.

NEW YORK Wall Street kon gisteren de koersverliezen van afgelopen vrijdag ruimschoots goedmaken. Het Dow Jones gemiddelde steeg met 31,81 punten tot 4.476,55 en brak daarmee het vorige record van 4.472,75 punten van donderdag. De stemmingsaanjager was de aankondiging van IBM dat het een bod van 60 dollar per aandeel ofwel in totaal 3,3 miljard dollar uitbrengt op softwareproducent Lotus.

TOKIO Op de effectenbeurs heerste vandaag enige onduidelijkheid over uitspraken van de Japanse minister van financiën, Masayoshi Takemura. Hij liet weten geen concrete plannen te hebben om overheidsgelden aan te wenden voor het afschrijven van dubieuze leningen van commerciële banken nadat hij Vrijdag nog had verklaard dat zijn ministerie bereid was voor het afschrijven van slechte leningen gelden in te zetten. In de verwarring die ontstond over zijn bedoelingen daalde de het Nikkei-225 gemiddelde met 236,33 punten ofwel 1,5 procent tot 15.660,99.