Kamer wil uitleg Voorhoeve over sturen mariniers

DEN HAAG, 6 JUNI. De Tweede Kamer wil opheldering over de toezegging van minister Voorhoeve (defensie) over het sturen van 120 à 130 Nederlandse militairen naar Bosnië als onderdeel van een Brits-Franse snelle interventiemacht. Voorhoeve deed deze toezegging zaterdag in Parijs tijdens een vergadering van de ministers van defensie van de landen die troepen leveren aan Bosnië. Maar hij liet de NAVO-ministers van defensie en de andere ministers van defensie van de Europese Unie weten dat het kabinet nog een besluit moet nemen over het sturen van extra militairen en dat het besluit nog aan de Kamer moet worden voorgelegd.

Morgen zal Voorhoeve zijn plannen voorleggen aan premier Kok en de vice-premiers Dijkstal en Van Mierlo. Na een kabinetsbesluit zal er een debat in de Kamer volgen.

Met name het CDA en de VVD in de Tweede Kamer maken een voorbehoud. Tot nu toe is niet duidelijk met welk mandaat de mariniers gaan opereren, wat de commandolijnen zijn en welke taak de mariniers krijgen, zo menen de woordvoerders van beide partijen. Ook PvdA en D66 willen meer duidelijkheid over de inzet van een compagnie mariniers bij de snelle interventiemacht van 10.000 Fransen en Britten.

“Als het kabinet een besluit neemt om de mariniers naar Bosnië te laten gaan, dan zal de regering in een brief aan de Kamer duidelijk moeten maken welke afspraken er zijn gemaakt”, aldus woordvoerder De Hoop Scheffer van het CDA. “We moeten niet verzeild raken in een grijs schemergebied, waarin onduidelijk wordt welke taak we daar hebben. Gaat het dan nog om de humanitaire taak waarvoor Nederland al militairen heeft ingezet of wordt het sluipenderwijs een gevecht tegen de Serviërs, het opleggen van vrede?”

Weisglas (VVD) vindt het “een beetje merkwaardig dat minister Voorhoeve in Parijs bij het overleg tussen de troepenleverende landen extra mariniers aanbiedt terwijl het kabinet formeel nog geen besluit heeft genomen”. Weisglas wil de grootst mogelijke duidelijkheid over de inzet van een compagnie mariniers versterkt met artilleristen voor mortierwaarneming. “Het mag niet zo zijn dat de kansen op nieuwe gijzelneming toenemen. Er moet een duidelijke opdracht zijn en als Kamer moeten we inzicht krijgen wat de Nederlanders gaan doen bij die snelle interventiemacht en onder welke resolutie van de Veiligheidsraad we daar gaan opereren.”

Pag.3: Twee gewonde VN'ers terug in Nederland

De Nederlandse VN-militairen die zaterdag zwaargewond zijn geraakt bij een beschieting door onbekenden ten oosten van de Bosnische stad Tuzla, zijn in nacht van zaterdag op zondag overgevlogen naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

De slachtoffers zijn een 35-jarige sergeant eerste klas en een 20-jarige beroepsmilitair van het 13de bataljon van de luchtmobiele brigade in Assen. Hun toestand is ernstig, aldus een woordvoerder. De slachtoffers werden na de beschieting aanvankelijk overgebracht naar de intensive care van het Noorse VN-veldhospitaal in Tuzla.

Niet bekend