Italiaanse aanklager Di Pietro onderwerp smeergeldonderzoek

ROME, 6 JUNI. De voormalige Italiaanse openbare aanklager Antonio Di Pietro, een van de gangmakers achter de geruchtmakende smeergeldonderzoeken van de afgelopen jaren tegen politici en industriëlen, is zelf onderwerp van een juridisch onderzoek geworden.

Tegen Di Pietro is een reeks van beschuldigingen en insinuaties geuit over vermeende malversaties. Deze worden nu onderzocht door de justitie in Brescia. Parallel hieraan loopt een onderzoek naar Giancarlo Gorrini, oud-president van de Milanese verzekeringsmaatschappij MAA, op wiens verklaringen een groot deel van het dossier over Di Pietro is gebaseerd. Gorrini is onlangs tot drie jaar cel veroordeeld wegens fraude en corruptie. De verklaringen van Gorrini, die eind vorig jaar zijn afgelegd, zijn opgerakeld door advocaat Carlo Taormina. Deze verdedigt een aantal verdachten in corruptiezaken, onder wie generaal Cerciello, een fiscale inspecteur die wordt verdacht van afpersing.

Belangrijkste elementen in het dossier tegen Di Pietro zijn een lening van ongeveer 120.000 gulden en het werk van zijn vrouw. In beide gevallen duikt de naam Gorrini op. Di Pietro heeft bevestigd dat hij een lening voor genoemd bedrag heeft afgesloten bij zijn jachtvriend Osvaldo Rocca. Rocca is een naaste medewerker van Gorrini. In een verweerschrift schrijft Di Pietro dat hij het geld heeft geleend voor de aankoop van een huis en dat het bedrag tot op de laatste lire is terugbetaald.

Een ander punt zijn de banden tussen het advocatenbureau waar de vrouw van Di Pietro werkt en Gorrini. Volgens de beschuldigingen kreeg dat kantoor ongebruikelijk veel verzoeken tot schaderapporten toegespeeld. Di Pietro schrijft in zijn verweer dat die zakelijke contacten al bestonden voor de schaarse ontmoetingen die hij heeft gehad met Gorrini.

Di Pietro heeft dit voorjaar de magistratuur definitief verlaten. Hij wil nu ook zijn functies van adviseur van een paar parlementscommissies neerleggen om zich helemaal te wijden aan zijn verdediging. “Velen hebben geprobeerd en proberen nog steeds op alle mogelijke manieren modder te werpen op mijn privé-leven,” schreef Di Pietro afgelopen zondag aan La Repubblica. Hij zei zelf de justitie te hebben verzocht zijn gedrag tegen het licht te houden, in de hoop dat zo ook duidelijk wordt wie hem voortdurend probeert te belasteren. Het onderzoek naar Di Pietro wordt van veel kanten gezien als een poging tot wraak.