Israelisch leger pakt 45 leden Hamas op

JERUZALEM, 6 JUNI. Het Israelische leger heeft gisteren in en nabij Jeruzalem 45 leden van de extremistische islamitische organisatie Hamas gearresteerd, zo heeft een legerwoordvoerder meegedeeld.

Volgens Israel waren de gearresteerde Hamas-militanten van plan een autobom tot ontploffing te brengen in Jeruzalem, wilden ze een bus overvallen en bereidden ze andere aanslagen voor. Hamas heeft de arrestatie van enkele leden toegegeven, maar volgens de organisatie overdrijft Jeruzalem het aantal opgepakte aanhangers.

Afgelopen woensdag maakte Israel de arrestatie van ongeveer dertig Hamas-leden bekend. Hamas is gekant tegen het vredesakkoord dat de Israelische regering in 1993 sloot met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en dat leidde tot autonomie voor de Strook van Gaza en Jericho.

De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, brengt momenteel een bezoek aan het Midden-Oosten. Kohl had gisteren aan de Israelisch-Jordaanse grens, in het dal van de rivier de Jordaan, een gezamenlijke ontmoeting met de Israelische premier Yitzhak Rabin en de Jordaanse koning Hussein.

Het Jordaanse staatshoofd vroeg daarbij om financiële hulp bij enkele projecten voor drinkwatervoorziening. Over een dergelijke voorziening bereikten Israel en Jordanië vorig jaar overeensteming in een vredesakkoord. De drie projecten voor het winnen van water worden betaald met geld uit Duitsland en van de Europese Unie.

De Duitse regering ziet het bezoek van Kohl aan de regio als een poging het vredesproces in het Midden-Oosten nieuwe impulsen te geven. Bonn ziet echter geen directe rol als bemiddelaar voor zichzelf.

Premier Rabin specificeerde gisteren zijn standpunt over de Hoogte van Golan. Op een bijeenkomst van zijn Arbeidspartij in Tel Aviv zei hij er “zeker van te zijn dat het Israelische volk in een referendum zijn goedkeuring geeft aan vrede met Syrië”. Die goedkeuring komt zelfs als de Israeliërs moeten instemmen met een pijnlijke teruggave van de Golan, zo meende Rabin.

Rabin maakte de rechtse oppositie uit voor “lafaards”, omdat rechts discussieert over de vraag of een meerderheid bij een dergelijk referendum 60 of zelfs 75 procent moet zijn. “Wij vragen de mening van het volk. Een gewone meerderheid is voldoende”, aldus Rabin.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, begint vrijdag in Kairo een rondreis door het Midden-Oosten. Op de eerste dag van zijn bezoek zal hij overleg voeren met de Egyptische president Mubarak en Rabin. Christopher onderzoekt tijdens zijn tournee vooral of vooruitgang mogelijk is in het vredesproces tussen Israel en Syrië. Vandaag is de speciale Amerikaanse afgezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, in Damascus gearriveerd om met de Syrische regering te praten over het vredesproces. (AP, Reuter)